четвъртък, 2 април 2020 г.

Учените откриха връзка между теглото на човек и COVID-19 и кои са по - уязвими

Руските вирусолози и диетолози съзряха връзка между коронавируса и излишното тегло на пациента. Ако телесната маса е над нормата, то организмът изпитва по-голямо натоварване в борбата с инфекцията. Колкото повече показателят на индекса е по-висок, толкова по-голяма е вероятността за сърдечно-съдова патология или диабет от втори тип.
Друг минус на излишното тегло е намаляване дълбочината на дишането и функционалния обем на белите дробове.
"Затлъстяването често е опасен спътник на цяла редица хронични патологии, включително и диабета. Има основа да се предполага, че хората с излишно тегло ще прекарат коронавируса по-тежко", каза старшият научен сътрудник на института Х-Bio ТюмГУ Мария Орлова. Лекарят диетолог от клиниката за управление на здравето към института за персонална медицина към Сеченовския университет Наталия Пугачова отбеляза, че често хората с излишно тегло страдат наведнъж от по 3-4 заболявания.
"Те по-трудно се справят с всяка една инфекция. Що се отнася до COVID-19, то може да се предположи, че намаляването на дълбочината на дишането и обема на функционалността на белите дробове при високата степен на затлъстяване помагат за по-бързото развитие на заболяването във вида на пневмония", отбеляза специалистът. Индексът на телесната маса е цифра, използваща се за диагностика на затлъстяването и излишното тегло при възрастните (съотношението на масата на тялото в килограми спрямо ръста в метри).

Индексът на телесното тегло директно колерира със способността на човека да се пребори с различни инфекции и хронични заболявания, отбеляза ръководителят на лабораторията за геномно инженерство към МФТИ Павел Волчков.
Тези хора носят със себе си цял букет от патология и като резултат по-трудно ще прекарват COVID-19, което се потвърждава и от настоящата статистика за заболеваемостта, добави той.

Новините от днес и със задна дата