вторник, 28 април 2020 г.

Илон Мъск ще "направи нощно шоу" и тази вечер над България

И тази вечер десетки сателити от проекта "Старлинк" на Илон Мъск ще могат да се видят в небето и над България. Особенно добри ще са условията над Варна. Необичайното събитие беше наблюдавано и в края на миналата седмица - в събота и неделя след 20.30 ч., когато десетки светлини преминаха една след друга по небосвода, съобщава БНР.

Сателитите над България се намират на около 550 км. от повърхността и лесно могат да бъдат наблюдавани с невъоръжено око и без допълнителни уреди, стига да не е облачно.

Мрежата "Старлинк" е предназначена за обезпечаване на достъп до високоскоростен интернет от страна на потребителите от цялата планета. За целта в околоземна орбита се извеждат голям брой малки спътници (с тегло до 500 кг). Те ще осигуряват интернет връзка със скорост 1 гигабит в секунда, което съответства на стандарта 5G. Предполага се, че общият брой на спътниците ще бъде около 42 000.

В началния етап SpaceX планира да осигури високоскоростен интернет за жителите на южните райони на САЩ до края на 2020 година. По оценки на компанията в орбита ще бъдат изведени общо 11 000 спътника, като пускането им в експлоатация ще струва около 10 млрд. долара.

Първите 60 спътника бяха изведени в орбита през май 2019 година.

Миналата седмица много граждани у нас помислиха сателитите на Мъск за НЛО-та.

Новините от днес и със задна дата