неделя, 26 април 2020 г.

Ким Чен Ун изпаднал в кома заради треперещите ръце на хирурга

Ким Чен Ун изпаднал в кома заради треперещите ръце на хирурга - 0
Лекарят, оперирал сърцето на Ким Чен Ун, е бил много нервен и ръцете му са треперели, поради което операцията е продължила осем минути вместо една. Това твърди японският седмичник "Сюкан Гандай". По-рано южнокорейското издание Daily NK съобщи, позовавайки се на свой източник в Северна Корея, че Ким Чен Ун се лекува след операция, свързана със сърдечно-съдовата система.
Авторът на материала в "Сюкан Гандай" Даисуке Кондо се позовава на подробности за сърдечен удар на севернокорейския лидер, които са му били съобщени от източник в китайските медицински кръгове. "Председателят на Северна Корея Ким Чен Ун в хода на визита внезапно се е хванал за сърцето и е паднал. Съпровождащата го група лекари са му направили сърдечен масаж, след което севернокорейският лидер е бил откаран в болница по спешност", е казал източникът, цитиран от Кондо.
В същото време, според източника, севернокорейската страна спешно е помолила Китай да изпрати група лекари от Пекин. По думите на източника, групата се състои от около 50 души и оборудване. Тя е пристигнала в Пхенян с чартърен полет. "Групата севернокорейски лекари обаче, смятайки, че ако дочакат китайките медици, пациентът може да не оцелее, са решили да извършат операция по спешност за слагането на стент", отбелязва източникът пред японското издание.
В материала се твърди, че операцията по слагането на стента не е много сложна и "само по себе си слагането на стента в най-главния кръвоносен съд отнема около минута". "Извършващият операцията хирург обаче е бил много нервен и ръцете са му треперели. При това той не е имал опитът от операции с такива пълни пациенти (като Ким Чен Ун). Затова за слагането на стента са били необходими осем минути", е казал китайският източник. По думите му, Ким Чен Ун "е изпаднал във вегетативно състояние".
При това пристигналата група китайски медици е прегледала севернокорейския лидер, но не е могла да помогне с нищо. Агенция Рьонхап, позовавайки се на източници от правителството на Южна Корея, съобщи, че новините за здравословните проблеми на лидера на Севера не отговарят на истината. Сателитни изображения показват, че личният влак на Ким Чен Ун се намира във ваканционното му жилище на севернокорейското източно крайбрежие през тази седмица на фона на нова порция слухове за състоянието на първия човек в страната. Това показват данни на мониторинговата група 38 North, цитирана от Bloomberg.

През последните седмици Ким е извън „светлините на прожекторите“, като според някои медии здравословното му състояние е критично след сърдечна операция. Според други съобщения той дори е мъртъв. Американски държавни представители съобщиха в понеделник, че са били уведомени за операцията на севернокорейския лидер, въпреки че нямат данни за настоящото му състояние. В четвъртък американският президент Доналд Тръмп изрази съмнение по повод съобщение на CNN, че Ким е в тежко състояние. Представители на Съвета по националната сигурност към Белия дом отказаха коментар пред Bloomberg в събота вечерта.
Изненадващо Ким Чен Ун не присъства на празненствата по случай рождения ден на своя дядо на 15 април Ким Ир Сен. Той не беше видян и на срещата на Политбюро на 11 април, което разпали спекулациите за неговото състояние. Севернокорейската държавна Корейска централна новинарска агенция съобщи, че в сряда Ким е изпратил съобщение до сирийския президент Бешер Асад.

Предвид трябва да се има, че подобни съобщения са честа практика между държавните лидери. Делегация, водена от старши членове на Департамента за международни отношения на Китайската комунистическа партия – който отговаря за отношенията с Пхенян, е потеглила от Пекин в четвъртък, съобщи Ройтерс. Според агенцията не може веднага да се установи какво значи това за здравето на Ким Чен Ун. Състоянието на севернокорейския лидер е едно от най-ревностно пазените тайни в изолираната държава, като данни за него имат само шепа хора./БЛИЦ

Новините от днес и със задна дата