неделя, 26 април 2020 г.

На фона на мълвата за влошеното му здраве: Ким Чен-ун благодари на строителите на град Самджийон

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун изразил благодарност и признателност на работниците на най-големия строеж през последните години - модерния град Самджийон, съобщи днес централният вестник на народната република "Нодон синмун", предава БТА. "Уважаемият върховен ръководител другарят Ким Чен-ун благодари на работниците, които искрено и от цялата си душа дадоха своя принос в създаването на град Самджийон", се казва в статията. Вестникът не посочва други подробности, включително кога е отправено благодарственото послание на строителите и къде се намира в момента Ким Чен-ун. 

По-рано днес севернокорейската агенция КЦТА съобщи, че Ким Чен-ун е получил поздравителна телеграма от лидера на руската комунистическа партия Генадий Зюганов по случай годишнината от състоялата се на 25 април 2019 г. среща на върха между лидерите на Русия и КНДР във Владивосток. В посланието се изразяват пожелания за благоденствие на корейския народ и крепко здраве и щастие на Ким Чен-ун.

Лидерът на КНДР не се е появявал публично от 11 април, когато проведе заседание на политбюро на Централния комитет на Корейската трудова партия по въпроси на вътрешната политика.

Ким Чен-ун не посети на 12 април ежегодната сесия на Върховното народно събрание /парламента/, и за първи път от началото на своето управление не взе участие в тържествената церемония на 15 април в мемориалния дворец Къмсусан по случай 108-та годишнина от рождението на Ким Ир-сен - главния национален празник на страната.

Това породи слухове за евентуално заболяване на севернокорейския лидер, които изобщо не се коментират от официални лица и медии в страната и не се потвърждават от официални източници в Пхенян, отбелязва агенцията. Появи се дори информация, че севернокорейският лидер е мъртъв или в кома, но до момента няма официално потвърждение. Японска медия: Ким Чен Ун изпаднал в кома заради треперещите ръце на хирурга  

Сателит засякъл влака на Ким Чен-ун във ваканционната му резиденция


Новините от днес и със задна дата