четвъртък, 23 април 2020 г.

Караниколов: Медиите да проверят дали фурмите ще стигнат до нуждаещите се, а не да ги броят

Министър Караниколов ексклузивно пред БЛИЦ: Мълчанието за ...
Има много спекули какво е имало в самолета от Обединените арабски емирства - фурмите са ни предоставени безвъзмездно, когато производителите разбраха, че имаме нужда и от медицински консумативи, хората ги закупиха със собствени средства и най-благородно ги дариха.

Това каза в обзорното предаване "Кризата COVID-19" по bTV министърът на икономиката Емил Караниколов, който в момента е под карантина в дома си. Той е в изолация, защото преди седмица напусна границите на страната ни - беше на посещение в Абу Даби, където беше направена размяната на български хранителни продукти срещу фурми и медицински материали.

Той добави, че полетът е бил свързан със стокообмен между фирми на двете държави. "Моята работа беше да се срещна с колегата си министър от ОАЕ, за да обсъдим ситуацията с коронавируса. Преди две години започват едни отношения между България и ОАЕ, каквито досега не сме имали. Основен предмет на нашите разговори е стокообменът. Български храни да влезнат на техния пазар и реципрочно на нашия. Аз от две години работя по този проект", добави министърът.

Караниколов призова медиите да проверят дали фурмите ще стигнат до нуждаещите се хора, а не да ги броят. Той допълни, че днешната ревизия е била свързана със заприходяването на пратката. Министърът допълни, че това е искането на фирмите - да се ползват от Националния оперативен щаб и да се раздадат на хората, които имат нужда от храната.

По думите му всички големи икономики в света в момента са на пауза. Той добави, че дори у нас да нямаше противоепидемични мерки - индустрията пак щеше да е в криза, защото е свързана с останалите пазари. Министърът заяви, че българската икономика ще се възстанови веднага, след като заработят големите европейски икономики.

"Засегнати са хотелиерство и ресторантьорство, но тепърва проблеми ще се появят и в други сектори. Ако сега отворим икономиката си и след един месец се наложи пак да я затворим - дали няма да е по-лошото решение? Въведените мерки към бизнеса са краткосрочни, ние продължаваме да работим по средносрочни и дългосрочни", каза Караниколов.

Той обясни, че очаква злоупотреби за държавна помощ заради разхлабените изисквания, но е предвидена наказателна отговорност.

Новините от днес и със задна дата