четвъртък, 23 април 2020 г.

Борисов: 173 млн. лева грант има за малките предприятия за справяне с кризата

Само като единна Европа можем да излезем от кризата. Предвиждаме 173 млн. лева грант за малките предприятия за справяне с кризата. Парите идват от други европрограми. Това каза министър-председателя Бойко Борисов след заседанието на Европейския съвет, което се проведе чрез видеоконферентна връзка. Условието за фирмите е да са регистрирали спад в оборота от поне 20%.

Премиерът добави, че българският еврокомисар Мария Габриел го е информирала, че две големи компании може още през август да са готови с ваксина срещу COVID-19.

Държавните и правителствените ръководители на ЕС обсъдиха активните действия на общността за справяне с пандемията от COVID-19.

"Лидерите натовариха председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да работят за разработването на пътна карта и план за действие, насочени към гарантиране благосъстоянието на всички европейци и връщането на ЕС към силен, устойчив и приобщаващ растеж, основан на зелена и цифрова стратегия", каза Борисов.

"Искаме да вдъхнем оптимизъм, но медицински това не се подкрепя от никого. С новата карта за справедлива Европа искаме да вдъхнем оптимизъм. Какво следва след датата хикс? Икономиките ни до кава степен ще бъдат разрушени? 7,5% от БВП на Европа е заминал. Нещо повече - милиони безработни. Кризата дойде асиметрично, но всички сме наясно, че само като единна Европа можем да излезем от кризата. На базата на това тече един спор за грантове или кредити. Държавите със слаби икономики предпочитат грантове, държавите със стабилни икономики дават кредити. 10% са в България данъците. В германия са 40%, сиреч от германския работещ бизнес", коментира премиерът, посочвайки, че това му е било казано от колегите на големите държави.

"Истински разбирам колко им е тежко на хората, макар че ако излезете в София, ще видите, че все едно няма карантина. И в Испания, и в Гърция не може да излезеш, ако не уведомиш полицията. Затова толкова натискаме да вървим плавно. Все повече се екипират и лечебните заведения, а персоналът се научава", заяви още Борисов.

По думите му той не разбира защо толкова се иска разхлабване на мерките. Можело и у нас да се отворят хотелите, но после щяло да е по-зле, ако ги превърнат в болници.

"Омръзна ми да ми дават оценка хора, които изобщо не знаят за какво става въпрос. Ей така, за да се изкажат", отсече премиерът.

"Да допуснем, че в България всичко е наред, а в Германия, Франция и Италия е затегнат режима - то няма бизнес, който да отворим. Още пари трябва да се дават за проучвания на ваксини и нови лекарства", добави той.



"На 6 май отново ще договаряме финансовата рамка и заедно с това и един фонд за излизане от кризата. Това ще се съгласува и с нас. Меркел каза, че на 6 май трябва да ни запознаят с решението. Вишеградската четворка има свои желания, новата четворка и тя желания има. В моето изказване казах, че не е хубаво да подвеждаме хората. 540 млрд. евро са насочени към пътната карта за възстановяване. Колежката от Дания даде пример как ние си оборудваме медицинските екипи и не зависим от държави извън страната. Може да има втора вълна, дали сега, дали на есен, защото никой не е опознал този вирус. В България плавно се вдигат заразените - 40,50,60... Дано плавно се задържи това. Наредил съм да има проучване за парковете, как може да стане организацията. Натискаме да вървим плавно, защото иначе медицинският персонал ще издъхне", подчерта Борисов.

"В Европа пищят кански от мигрантите - Малта, Кипър..., а в България - нула. Затворихме границите, защото заради празниците започва движение. Сега молим мюсюлманите и се разбрахме с турската страна, че това е акт за спасяване на живота. Затварям границите с Турция освен зелените коридори. Но миграцията у нас е нула. Това не ни е даденост, но проблем у нас няма", добави Борисов.

"Ние правим дотации в земеделието, но сме направили и следната икономическа мярка за малкия бизнес - 173 млн. лева грант, които сме взели от другите европрограми. В началото на май ще стартираме програма за малкия бизнес. Надявам се през юли да влезем в чакалнята на еврозоната. В знак на доверие към България ни отвориха суапова линия за 2 млр. евро и то за колкото трябва време. Фиксирано е до края на тази година, но и за колкото трябва. Много страни поискаха - не им дадоха. На България дадоха авансово, за което благодаря на Кристин Лагард и на Урсула фон дер Лайен. Неслучайно ни дадоха пари, защото имаме финансовата дисциплина, но ние още не сме теглили заем. Ползваме това, с което разполагаме. Но ние над 6,7 млрд. сме платили за Белене и КТБ", каза още премиерът.

"Някой от вас да се е почувствал следен с приложение, което е по желание, във връзка с вируса. В други държави като Русия или Корея това е задължително. Сутринта слушах Крум Зарков. Леле, майко, някой щял да ги подслушва и проследява. Но те подслушваха цял кръг хора", изтъкна още Борисов.



"Оптимизмът идва оттам, че ние вървим плавно, а много фирми пък въобще не сме ги засегнали. За ДДС-то ще го говорим май месец, с други изводи. Живи и здрави ли сме, ще се справим. Ще намерим още пари, ще докараме, животът ще ни показва какво да правим. Мярката 60/40 вече проработи. На този фон пък България все още не е теглила заем", подчерта Борисов.

"Първата ми задача е да запазя народа жив и здрав. Кое е по-важно - да тръгнат 2-3 хиляди да умрат, за да тръгнат бизнесите на авиопревозвачите. За сметка на това в България са предприети мерки за спасяване на другите сфери в бизнеса", каза той.

Борисов е убеден, че след като отмине заразата, икономиката много бързо ще заработи отново. Той също се надява възможно най-бързо да отмине кризата с коронавируса и да се отмени извънредното положение в България.

Премиерът изтъкна, че мерките в България са най-леките, но понеже са били взети навреме, дават много добри резултати.

"Брюксел се поучи от нас", отбеляза премиерът. Освен това страната ни много бързо се е запасила със защитни облекла. В момента дори се презапасяваме и след това ще дадем 100 000 защитни облекла на страните от ЕС.

Борисов поздрави МВР и прокуратурата за работата по случая с побоя на журналиста Слави Ангелов. Премиерът нарече Слави Ангелов "мой добър приятел и "добър разследващ журналист". "Извършителите бяха ясни, но имаше работа, за да се защити обвинението пред съда", добави той.

Новините от днес и със задна дата