четвъртък, 23 април 2020 г.

Ангелкова коментира исканата ѝ оставка, 25 мерки са взети за спасяване на туризма

Хората си търсят виновник в тази ситуация, но ние сме тук, за да работим и да намерим необходимия баланс. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред bTV във връзка с исканата ѝ оставка от представители на бранша.
"Разбирам хората в момента в това изключително извънредно и непредвидено тежко обстоятелство за всички. Уверявам ви, че както аз, така и колегите ми ежедневно работим да представим и вземем всички необходими мерки, така че да има баланс. Със сигурност те няма как да удовлетворят на 100 % желанията на всички", коментира още министърът.

Тя посочи, че няма как да се гледа на туризма като на отрасъл сам за себе си. "Туризмът като сектор е неразделна част от българската икономика. Той е хоризонтален и зависи от много други сектори. Няма как просто да го изнесем и да кажем: "Ама Министерство на туризма сега с бюджета си от 19 млн. лв. трябва да вземе мерки за всички тези предприятия, които работят в сектора, които са хотелиери, ресторантьори, екскурзоводи, аниматори, туроператори и т.н.".

Ние сме част от една обща система. Всички тези мерки, които изрично сме ги изброили - те са 25, са взети и пряко касаят сектора. Те са взети с ясното съзнание, че макар и малко ще подпомогнат сектора. Сигурна съм, че със сигурност хората в момента и в ситуацията, която се намират, си търсят виновник. В крайна сметка ние сме тук, за да работим и да намерим необходимия баланс", обясни Ангелкова.

"Много ни е трудно. Днес имахме среща с Федерацията на потребителите. Те казват: "Защо вие само защитавате интересите на туроператорите. Ние, потребителите, какво трябва да правим. Защо ние трябва да финансираме и кредитираме туроператорите". Много е труден балансът", коментира още министърът на туризма.

Новините от днес и със задна дата