събота, 11 април 2020 г.

Ще се разреши регулиран достъп до паркове и градини

Деца и кучета заедно на разходка (видео) | manager.bg
Премиерът Бойко Борисов е възложил на Националния оперативен щаб и кметовете да измислят ред за ползване на планини и паркове, без това да доведе до "изпускане на ситуацията" с разпространението на коронавируса. 

Това обяви днес самият той, като изненадващо се появи на традиционния брифинг на щаба. 

Със заповед на здравния министър от 21 март е забранено влизането и ползването на паркове, градинки, детски и спортни площадки. От края на март полиция ограничава и достъпа на столичани до Витоша и Стара планина.

Борисов уточни, че ключовото е да няма струпване на хора. Като вариант се обмисляло и създаване на график за посещение на паркове и планини, като определени часове, те да са достъпни само за хората над 60 години, които са най-рисковата група при заразяване с коронавируса. Такъв режим има за големите магазини.

Борисов каза още, че утре ще се срещна с патриарха и светия синод, за да обсъдят какви ограничителни мерки да има във и около храмовете при предстоящите християнски празници. "Страх ме е на Цветница и Великден да не ни вкарат в този пик, защото пълзим бавно нагоре, но нагоре, не сме на платото, не сме слезли, за да мислим за разпускане на мерките", обобщи премиерът. Според него владиците са интелигентни хора и след утрешния разговор той очаква да се намери добро решение за по-големи рестрикции.

Към момента от църквата смятат всички служби да се проведат по план, като ще се дезинфекцират периодично храмовете и ще се забърсва иконите, а служителите ще носят маски и ръкавици. Службите ще се изнесат на открито, а опела, кръщенета и венчавки ще се извършват с ограничен брой хора при спазване на мерките за безопасност. Начинът на даване на светото причастие (от една лъжичка - бел.ред.) също остава непроменен, като свещениците ще го дават "само на тези православни християни, които са се изповядали при тях и ги познават лично".

По повод евентуално премахване на ограничения, Борисов каза, че сега не е моментът за това. "По-добре да ме намразят хората, да не искат да ме видят, но няма нищо друго доказано освен ограниченията. Нека сме дисциплинирани, две-три седмици, дотогава ще знаем за какво става въпрос", допълни той.

По повод изградените КПП-та на изходите на областните градове премиер посочи, че все пак това не са барикади и през тях може да се минава. "С народа не си играем на жмичка. Аз разчитам и затова умолявам, умолявам, разчитам на съзнанието, самодисциплината, колективното съзнание. Не е геройство да заобиколиш барикадата", допълни Бойко Борисов.

Новините от днес и със задна дата