събота, 11 април 2020 г.

Родители и учители срещу МОН: Искаме ваканция, децата са претоварени

Родители и учители пуснаха петиция, с която искат от Министерство на образованието и министър Красимир Вълчев учениците, които в момента се обучават дистанционно, да имат пролетна ваканция.

Петицията може да видите тук.

Преди ден министерството обяви, че пролетната ваканция се отменя заради пропуснат материал и децата ще почиват само в празничните великденски дни - от 17 до 20 април.

"Настояваме за спазване на заповедта на МОН за пролетна ваканция от 1 до 11 клас за периода от 11 до 20 април и отмяна на последната заповед", пишат в петицията протестиращите.

Родителите настояват за ваканция на децата си, тъй като голяма част от учениците са претоварени и прекарват почти цял ден пред компютъра, а има и класове, в които дистанционно обучение протича под формата на сух материал, изпратен по имейла, който учениците учат с помощта на родителите си.

За много от децата натоварването в много по-голямо, обясняват родителите.

"В момента цената на този провал я плащат децата на България и ние, техните родители, както и самите учители, за които настоящата ситуация представлява сериозен стрес и изпитание да отговорят на Вашите постоянно менящи се изисквания и абсолютно неясна визия за протичането и завършването на настоящата, а може би и следващата учебна година", пише в тяхната петиция.

"Реално за много деца преподаване не се случва и тази дейност е делегирана на родителите, за които се предполага, че от една страна нямат необходимите педагигически компетенции, а в много случаи и необходимите познания, за да преподават всички предмети от 1ви до 12ти клас, а от друга страна тези родители имат 8-часов работен ден и служебни ангажименти, които неглижират, за да могат да асистират на учебния процес на децата си. Или обратното - неглижират учебния процес, защото Извънредното положение и свързаната с него икономическа несигурност не позволяват да рискуват работните си места и доходите си", са мотивите на родителите.

От своя страна учителите също искат ваканция, защото са претоварени да прекарват дни пред компютрите и да се справят целодневно с различните дистанционни платформи.

Един от мотивите за отмяна на ваканцията е, че ако децата нямат уроци, те можело да излизат и да се съберат на групи.

Протестиращите настояват ваканцията да бъде пълноценна и в целия този период да няма уроци, за да могат малките да прекарат повече време със семейството или по възможност в къща с двор на село.

Новините от днес и със задна дата