събота, 11 април 2020 г.

Започва клинично изпитание на лекарство с 200 тежко болни пациенти в три страни

Биотехнологичното предприятие "Апейрон байолоджикс" започва клинична студия с 200 тежко болни пациенти от Австрия, Германия и Дания, съобщи за БТА Цветана Делибалтова.

Новото вещество АПНО1 е било предназначено за лечение на остропротичащи увреждания на белия дроб, респективно при акутен отказ на белия дроб. Тъй като тези заболявания се наблюдават и при болни от коронавирус, и могат да завършат със смърт на пациента, веществото се изпробва и наз заразени хора.

Проектът е предвиждал веществото да се приложи на 24 пациента от Китай още през февруари. Но поради забавяне от страна на китайските власти, клиничната студия не беше стартирана досега, заявява в интервю генетикът Йозеф Пенингер, основател на биотехнологичната фирма "Апейрон".

На първите тежко болни пациенти ще бъдат включвани 30-минутни системи два пъти дневно в продължение на една седмица. От Австрия в теста участват клиники от Виена, Залцбург и Инсбрук.

Веществото АПНО1 ще трябва "да заблуди" коронавируса. То наподобява човешкия ензим, който вирусът използва, за да проникне в клетката. Чрез тази заблуждаваща маневра вирусът ще се свърже с веществото АПНО1, вместо с повърхността на клетка.Така няма да може да я зарази, а ще се изхвърля от огранизма заедно с медикамента.

Същевременно субстанцията ще предпазва от възпаления в белия дроб и от възможен отказ на органа да действа. Студията ще отдели особено внимание на това дали прилаганите венозно системи ще подобрят състоянието на пациентите или ще предотварят влошаване на състоянието им и отказ на вътрешните органи да действат.

Контролът на всеки пациент ще продължи 29 дни след края на прилагане на препарата и може да е готов до началото на лятото.

В същото време учени от Оксфордския университет пристъпиха към изследване на различни терапии на COVID-19, предаде ТАСС като цитира в. "Файненшъл таймс". То обхваща 2700 участници с потвърдена диагноза за болестта и е финансирано с 2,1 милиона британски лири, предоставени от британското правителство.

В рамките на теста вниманието е фокусирано върху три типа лечение - комбинация от лопинавир и ритонавир, която е включена в някои антиретровирусни терапии на ХИВ инфекции, противовъзпалителен стероиден хормон дексаметазон и противомалариен препарат хидроксихлорохин. Участие в тестовете могат да вземат пациенти с потвърдена диагноза в 130 болници в състава на британската Национална здравна служба.

Учените възнамеряват в изпитанията да участват също пациенти в по-тежко състояние, у които възпалителният процес е по-интензивен. Възможно е тези пациенти да приемат препарат, блокиращ действието на молекулата интерлевкин 6, която е с ключова роля при интензивен възпалителен процес.

Новините от днес и със задна дата