петък, 17 април 2020 г.

Ген. Мутафчийски: 825 са заразените у нас, медицинските ресурси се стопяват!

Emergenza Covid-19: documento SNPA su pulizia ambienti esterni e ...
За 24 часа има 42 нови случаи на заразени с COVID-19, 21 от които са приети в болница. Така броят на заразените достигна 825 души, съобщи на редовния брифинг ген. Венцислав Мутафчийски.

Той изрази тревога, че България няма как да бъде подмината от тенденцията за "стопяване" на медицинските ресурси. Добрата новина е, че вече е пристигнала първата пратка от Китай с необходими предпазни средства. 

"Уточнява се броя на артикулите, но на първо четене мога само да кажа, че има около 568 хиляди маски от висок клас, които са изключително необходими за медиците на първа линия. Виждате заболяваемостта сред медицинския персонал, което е много тревожно, но това е статистиката в цял свят. Мерките са съобразени с това, че с напредване на епидемията медицинските ресурси се стопяват с всеки изминат ден", каза той. 

Той поясни, че в ромските квартали в София положителни резултати от тестовете са дали 50%, като проучванията продължават. Масови тествания вече се правят, като целта е да се намерят активните разпространители на вируса, поясни ген. Мутафийчски. 

По думите му няма нова област, която да е достигната от заразата, но увеличението е с 5,4 процента от вчера. Активните случаи са 646. 

Повечето новозаразени са в София  - 19 случая, от които в "Пирогов" са настанени четирима, трима във ВМА, един в "Света София" и 11 са лабораторни. 

Ръст на заразените има във Видин.


Две деца са заразени в Паничерево, които са настанени в УМБАЛ-Стара Загора. 29 са младежите под 18 години, които са с COVID-19, a 10 от тях са под 14 години. зод 18 години са приети 29, под 10 години - 14.

Тревожна тенденция с ръст при случаите със заразени от медицинския персонал регистрира ген. Мутафчийски, За последното денонощие има 12 нови случая.

В "Пирогов" заразените са 7 медици, във Видин - 5. Това са петима лекари, пет медицински сестри, трима санитари и един кинезитерапевт. 

Излекуваните са с 19 повече. Сред тях са две деца на 5 и 8 години от София. 

Трима са починали за денонощието. Така бройката достигна 40 души общо със средна възраст 64 години. Починали са мъж в "Пирогов" на 64г., жена на 68 години от Сливен и жена на 62 години, приета в "Пирогов". Всички те са с хронични заболявания. 

Приети са 37 души в интензивни отделения. 

Ситуацията около България също е тревожна, съобщи ген. Мутафчийски. 

В Гърция има 2207 заразени и 105 починали. 

В Сърбия заразата е настигнала над 5318 души, 103 са починалите, а новите за ден са 445.

В Северна Македония има 1081 случая, 46 нови и 107 смъртни случаи. 

Над 4800 души са заразени в Турция, като починали са 125 души.

"С изключителна тревога наблюдаваме Азия, където в Япония - след затишие, вчера имаше 605 нови случая. За предишния ден бяха регистрирани над 900. 12 са новите починали. В Сингапур в последните 3 дни имаше 380, след това 480 новозаразени, а днес са 728 души за едно денонощие", отбеляза ген. Мутафчийски. 

Висок ръст и в САЩ, където са починали 2174 души за денонощие. 

В Германия има 3000 нови случаи и 248 починали за денонощие

Ситуацията в Испания е почти идентична. 

Във Франция има 17 164 нови случая и 753 починали. 

"Изключително динамична ситуация, която засега не показва тенденция за намаляване. над 2,1 милиона са случаите, установени в света с 95 хиляди загинали. 145 хиляди са новите случаи само за последното денонощие. Това води до непопулярни решения в нашия регион, включително и в България. Беше наложено затваряне на София, което регулира в тежък режим влизне и излизане от града, без реално да нарушава хората с трудови задължения, които са заети в и около София. Работещите могат да се придвижват в два коридора от 6 до 8 сутринта и от 18 до 20 часа вечер", коментира мерките у нас началникът на кризисния щаб. 

Той даде за пример Гърция, където вече има забрана въобще за излизане от домовете. В Сърбия е въведен полицейски час и забрана за излизане, особено в Белград. В Северна Македония са приети изключително тежки мерки.

"Явно и на политиците не им е лесно да взимат решения, но се вслушват в гласа на разума, за което благодарим за своевременното и тежко решение, което взе нашето правителство", обобщи ген. Мутафчийски.

Новините от днес и със задна дата