петък, 17 април 2020 г.

Лъсна ужасът в ромските квартали на София: 50% от тестваните са с коронавирус

БЛИЦ TV! Лъсна ужасът в циганските квартали на София: 50% от тестваните са с коронавирус - 0
„От пробите, които взехме от „Факултета“ и „Филиповци“ стана ясни няколко неща. 50% от пробите, взети там, излязох положителни. Епидемиологичните проучвания продължават и в момента“, стана ясно на днешния редовен брифинг на Националния оперативен щаб.
Припомняме, че именно там шефът на Щаба ген.-майор Венцислав Мутафчийски обяви, че броят на заразените българи вече е 825, а починалите са 40. „На терен в двата квартала има два екипа с повече от 10 човека. Епидемиологът, който е на терен, преценява дали да се вземе бърз тест или директно ПСР“, стана ясно на брифинга.
„Главната цел на тези проучвания в кварталите е активно намиране на заразени лица, а не на преболедували лица. Има огромна разлика между двете неща. Важно е да се намерят активните носители на вируса – вирусоносителите. Във „Факултета“ и „Филиповци“ има особено много заразени. Включително едни от най-тежките случаи, които сега са в болница, са от там“, заяви шефът на ВМА. В кварталите са засечени случаи на заразени обитатели на съседни къщи по продължението на цели улици.
 „В никакъв случай не може да вкарваме всеки един в правилата. Всеки един от нас трябва да разбере какво е свобода и какво е свободия“, допълни ген. Мутафчийски и допълни: „Целта е да се защитят правата на хората, които спазват мерките. Искат да запазят здравето си и своите близки“.

Новините от днес и със задна дата