понеделник, 20 април 2020 г.

18-годишен блудства с 92-годишна жена и я ограби

18-годишен младеж от ромски произход е задържан за блудство и грабеж на 92-годишна жена в малкотърновското село Звездец.

Днес административните ръководители на Апелативна и Окръжна прокуратура – Бургас Любомир Петров и Георги Чинев, както директорът на ОД на МВР – Бургас старши комисар Радослав Сотиров посетиха възрастната жена, съобщиха от Областната дирекция на МВР в морския град.

Престъплението е извършено на 16 април. 18-годишният нападател, който е криминално проявен, но неосъждан, нахлул в дома на 92-годишната жена, прибрал всичките ѝ пари - общо 76 лева, взел и телефона ѝ, за да не може да подаде сигнал срещу него, и после блудствал с нея в продължение на повече от половин час.

Извършителят, който е задържан, е син на жената, която преди се е грижела за болната пенсионерка. Повдигнато му е обвинение, а Районният съд в Малко Търново му е наложил постоянна мярка "задържане под стража".

По време на срещата с пострадалата, прокурорите Любомир Петров и Георги Чинев, както и старши комисар Радослав Сотиров увериха възрастната жена, че досъдебното производство ще приключи в максимално кратък срок и обвиняемият ще бъде предаден на съд.

Прокурор Петров подчерта, че противодействието на битовата престъпност остава във фокуса на прокуратурата и това не се е променило въпреки въведеното в страната извънредно положение. Той припомни, че още преди в България да започне пандемията от COVID -19, по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев, е създадена организация по отношение дейността на прокуратурата относно борбата с битовата престъпност.

В тази връзка старши комисар Радослав Сотиров уточни, че в малките населени места е организирано активно полицейско присъствие, осъществявано чрез мобилни екипи, съставени от служители от отделите „Криминална“ „Икономическа“ и „Охранителна полиция” към ОДМВР - Бургас и Районните управления. Регулярно към екипите се включват и служители на жандармерията. С актуални проблеми и сигнали за престъпления или различни нарушения могат да се ангажират и районните инспектори, посещаващи по график малките населени места.

По време на срещата стана ясно, че 18-годишният извършител на деянието не е осъждан, но е криминално проявен за кражба и наркотици. Той е син на жена, грижила се за потърпевшата. Грози го наказание от 3 до 10 години лишаване от свобода за извършения грабеж и от 2 до 8 години затвор за осъществените блудствени действия, разясни прокурор Георги Чинев.

По думите му, „решителността на прокуратурата и полицията в борбата с битовата престъпност е повече от категорична. Целта е осезаемо снижаване на посегателства, произтичащи или свързани с битовата престъпност. Връзката с местната власт в тази посока също е от съществено значение“, допълни прокурор Чинев.

При посещението си в Звездец двамата прокурорите и старши комисар Радослав Сотиров бяха придружени от кмета на община Малко Търново - Илиян Янчев. Обсъдена бе криминогенната обстановка в региона, като след разговора прокурор Георги Чинев обяви, че съвсем скоро започва съвместна специализирана операция на полиция и прокуратура, насочена срещу незаконния дърводобив, който е и основният проблем за жителите в общината.


Новините от днес и със задна дата