събота, 14 март 2020 г.

Въведоха нови ограничения при пътуване в Европа и Азия

Снимка: "Булфото"

МВнР публикува въведени от държавите нови ограничения за пътуване в Европа и Азия.
Полските авиолинии "ЛОТ" прекратяват всички международни полети от 15 март до 25 март. Това включва и полетите от и за София и Варна.
Посочени са конкретни ГКПП за преминаване на полската граница. Граничният контрол ще се осъществява и в четири морски пристанища и 17 летища.

Пълният списък за временното въвеждане на граничен контрол на лицата, преминаващи държавната граница е достъпен в приложение към наредбата на министъра на вътрешните работи и администрацията. Спешен телефон на МВнР на Полша за актуална информация относно възможността за преминаване на границите: +48 22 523 8880 ; Телефон за контакт при симптоми на коронавирус: 800 190 590.
В Дания, пристигащите на летището в Копенгахен ще влизат само през терминал C, като се очакват дълги опашки, а датчаните и чужденците ще бъдат разделяни.
Отговорност на всеки един пътуващ е да прецени дали да предприеме пътуването, с оглед на информацията за затваряне на границите.
При съмнение сред чуждите граждани дали причината им за допускане до страната е основателна, трябва да се информират от сайта на датската полиция politi.dk или този на Министерство на правосъдието на Дания: https://www.justitsministeriet.dk/.
Летище Каструп е в постоянен диалог с авиокомпаниите за търсене на начини за осигуряване на полети за връщане на гражданите, на които се отказва влизане в страната, включително за вариант за връщане със самолета, с който са пристигнали.
От 16 март се забранява влизането на чужди туристи в Чешката република. Забраната НЕ се отнася за чужденците с постоянно пребиваване в Чешката република. Забраната не се отнася и за шофьорите на тежкотоварни камиони.
Граничната полиция на Босна и Херцеговина забранява влизането на територията на страната на чужди граждани, които са пребивавали в най-засегнатите от COVID-19 държави - Италия, Китай, Южна Корея и Иран. Същевременно се поставят в изолация всички местни граждани, които пристигат от тези държави.
Пристигащите в Босна и Херцеговина пътници от Германия, Испания, Франция биват поставяни под 14 дневна самоизолация по преценка на местните здравни служби.
Затворени за неопределен период от време ще бъдат следните гранични пунктове, свързващи Сърбия с Босна и Херцеговина - ГКПП Прибой, ГКПП Царево поле, ГКПП Мокра гора (железопътен), ГКПП Сремска Рача (железопътен), ГКПП Перучац (речен), ГКПП Мали Зворник и ГКПП Ямена.
Същевременно с взето от страна на властите на Черна гора едностранно решение, затворени за неопределен период от време ще бъдат следните гранични пунктове, свързващи Черна гора с Босна и Херцеговина - ГКПП Хум - Шчепан поле и ГКПП Витине - Шула. Алтернативен вариант за преминаване на държавната граница между Босна и Херцеговина и Черна гора в близост остава ГКПП Металка.
Към настоящия момент всички останали ГКПП от страна на Босна и Херцеговина продължават да функционират при завишен епидемиологичен контрол на влизащите в страната пътници.
Кралство Камбоджа преустановява от 17 март за срок от 30 дни влизане на нейна територия на граждани, пристигащи от Италия, Испания, Франция, Германия и САЩ. Преустановява се влизането в Камбоджа на граждани, пристигащи по вода (морски и речен транспорт). Постъпваща периодично информация за затруднения при преминаване на европейски граждани на някои сухопътни ГКПП между Камбоджа и Виетнам.
Считано от 12.00 ч. на 15 март за срок от 30 дни Виетнам преустановява издаването на визи при пристигане за всички чуждестранни граждани; влизането на територията на Виетнам на туристи от държавите от Шенгенската зона или Великобритания, както и на гражданите, пребивавали или преминали през тези страни през последните 14 дни. Остава в сила забраната за влизане във Виетнам на гражданите, пребивавали или преминали през Китай и прилежащите му територии, Иран и град Дегу и провинция Северен Йонгсанг в Република Корея през последните 14 дни.
Временно се преустановява издаването на визи на граждани на страните от Шенген, Великобритания, Иран, Япония и Р. Корея. Всички пристигащи във Виетнам лица са длъжни да попълнят медицинска декларация.
Република Филипини е обявила забрана за влизане на нейна територията на всички пътуващи от държавите, където е имало случаи на местно предаване на COVID-19. Изключение се прави за граждани на Филипините и техните семейства, постоянно пребиваващите и носителите на дипломатически визи. Не е налична информация за ограничителни мерки по отношение на транспорти средства. Обявено е извънредно положение от 9 март. До 14 април е изолирана агломерацията на столицата Манила. Мерките включват прекратяване на пътуванията по въздух, суша и вода до и от агломерацията./ dir.bg

Новините от днес и със задна дата