събота, 14 март 2020 г.

Кметът на Бургас обяви София за рискова дестинация и посъветва да не се пътува дотам


"От днес считаме София за рискова дестинация и съветвам хората да не пътуват дотам. Община Бургас спира всички командировки на нейни служители до столицата", обяви кметът на Община Бургас Димитър Николов.

Той каза, че е обмислял вариант да бъде затворена магистрала "Тракия" към Бургас и да се пропускат само автомобили, които не са от зони, в които има доказани случаи на коронавирус. За целта отправил искането до Националния кризисен щаб, но това му било отказано, съобщи БТА.
Николов допълни, че се сформират екипи от медицински сестри, които в момента не са на работа в училищата, да измерват температурата на всички пътници, които пристигат в Бургас с автобуси от София и Плевен. Транспортните фирми ще получат забрана за спиране на пътниците на междинни спирки в града. Слизането от автобуса ще става само на автогара Юг и автогара Запад.
На всички адреси в Бургас, където има регистрирани хора с карантина, на входните врати, ще бъдат разлепени обявления "карантина" с посочен срок на нейната продължителност, съобщиха междувременно от пресслужбата на общината. Хората, които живеят в същото жилище, също са в условия на карантина. Контролът за спазването на карантинните условия ще се извършва от съвместни екипи на полицията и общината.

74 жители на Бургас в момента са под карантина, след завръщането си от рискови държави.
Директорът на Регионалната здравна инспекция в Бургас д-р Георги Паздеров заяви, че хората под карантина не са диагностицирани като носители на коронавирус.
Те и хората, с които живеят, трябва да спазват 14 дневна изолация и после да си продължат нормалния живот.
"Имаме готовност да ги подпомогнем с доставката на необходими за тях продукти. Тази услуга ще се осъществява от служители на Община Бургас. Обръщам се с призив към всички бургазлии да подават сигнали на 112, РЗИ, полицията и Общината, ако станат свидетели на хора, които нарушават карантината", подчерта кметът.

Новините от днес и със задна дата