неделя, 15 март 2020 г.

Експерт от сърцето на заразата в Европа разкри каква е истинската ситуация в Италия / ВИДЕО


 Ситуацията е критична, защото имаме огромен брой пациенти в интензивните отделения. Аз координирам мрежата на интензивното лечение на COVID-19. Това заяви в специално интервю италианският експерт и проф. Джакомо Гарсели. "Сега имаме 600 пациенти, лекувани в около 50-55 посветени на това интензивни отделения, заяви той. "При нас досега минаха около 700 пациенти от началото на епидемията”, призна той и добави, че това е огромен стрес за системата.


"Средната възраст на пациентите в интензивните отделения е 65 години. В последните 5-7 дни виждаме увеличение на броя на заболелите млади хора. Ще дам пример с пациент - 20 годишно момче, което преди 2 дни беше интубирано", каза той. БЛИЦ припомня, че при случаите на интубиране, положението е критично и най-вероятно дори пациентът да се възстанови, то той повече няма да може да диша самостоятелно.В България в подобно положение бяха двамата починали от заразата в „Пирогов”. "Имаме 3-4 новородени, които са с положителни проби, но не са в толкова тежко състояние. Те все пак са пощадени от гледна точка на симптомите, които не се проявяват така”, заяви Гарсели.
На въпрос дали са принудени да избират между различни пациенти и да си казват: „Съжалявам, но сте над 80 и ние не можем да направим нищо”, той отговори:
„Правим това, което правим всеки ден. Независимо от коронавируса, когато един интензивист е повикан да оцени критичен пациент, той винаги трябва да прецени дали този пациент ще има полза от интензивна грижа. Това е сложно решение, което зависи от различни фактори, не само от възрастта”, каза той. Според Гарсели определящи още са съпътстващи заболявания, текущо състояние, здравен статус и т.н. По думите му в сегашната ситуация „сортирането” е доста по-строго.
 "Мисля, че случилото се в Ломбардия, беше като бомба, която избухна. Областта е с много висока плътност на населението. Много хора идват и отиват в Минало всеки ден и са свързани с различни части на Европа. Именно така започна епидемията", каза той. "След това мисля, че поне засега околните страни изживяват метастазите на случилото се, но не са център на болестта”, смята проф. Гарсели.
"Проблемът е, че бомбата избухна тук и преди да се осъзнаеш какво се случва, вече си затрупан с множество пациенти. Това, което е много важно за всяка страна, е че всеки трябва да разбере, че ако не контролирате разпространението на болестта, тя ще смаже здравната ви система, без значение колко модерна е тя", предупреди експертът.
"Научете хората как да се държат, най-важно е да се спре разпространението. Сега прилагаме сериозни ограничителни мерки, но това е единственият начин, по който може да се справим с огромният брой пациенти, които пълнят отделенията ни”, заяви той. Според него коронавирусът е по-лош от бомбата. "Тя избухва и това е еднократно нещо. Заразата ни тормози всеки ден”, каза той по Великобританския Канал 4.
„Хората над 80 години наистина не могат да оцелеят при заболяване като това”, призна професорът. Вижте целият разказ за заразата с коронавирус в Италия от първо лице във видеото:

Новините от днес и със задна дата