неделя, 15 март 2020 г.

МВнР: Пътуването от и към България става невъзможно, и Северна Македония затвори граници


Ситуацията на сухопътните границите на европейските страни се променя непрекъснато и драстично, което прави пътуването към или от България с всички видове транспорт невъзможно, заявиха от МВнР и отново призова сънародниците ни у нас и чужбина да не предприемат пътувания, да отменят вече планираните и да спазват указанията на институциите
Бъдете отговорни към себе си, близките си и обществото, апелираха от ведомството на Екатерина Захариева.

Във връзка с превенцията срещу разпространението на коронавируса почти няма държава в Европа, която към този момент да не е въвела ограничителни мерки - затваряне на граници или на отделни ГКПП, засилване на граничния контрол, спиране на самолетни полети, затваряне на летища.
По основните сухопътни маршрути в посока България проблеми има или е невъзможно преминаването на сухопътните граници от Италия, Австрия, Словения, Хърватия, Унгария, Сърбия, Албания, Република Северна Македония, Румъния. Ситуацията се променя всяка минута, сочат данни на дипломатическите ни представителства.
Австрия е затворила границата с Италия и е въведена пълна забрана на влизане на пътници от Италия. По данни на посолството ни във Виена официално няма затворени ГКПП на границата с Унгария, но хората са връщани от границата по неизвестни към момента причини.
По официални данни няма напълно затворени граници в Унгария.
На словенско-унгарската граница са се образували километрични опашки. На границата с Италия Словения пуска кордони, но процесът на преминаване е много бавен и несигурен.

Късно снощи сръбското правителство разшири списъка на страните, от които не пропуска граждани, идващи от тяхна територия. Граждани, идващи от Франция, Германия, Словения, Австрия, Испания, Гърция и Швейцария, няма да бъдат допускани да преминават на територията на страната, включително транзит. Тези страни допълват досегашния списък, състоящ се от Италия, Иран и Румъния, както и от отделни градове и провинции на Китай и Република Южна Корея. За транзитно преминаващи товарни автомобили от Италия към Турция през Словения, Хърватия, Сърбия и България е предвиден коридор.
Режимът на работа на ГКПП в Хърватия е в тясна връзка с този на Сърбия - ако сръбските власти спрат да допускат транзитно преминаващи пътници от определени страни, то и Хърватия автоматично спира допускането им в страната.
В Република Северна Македония е взето е решение за затваряне на сухопътните ГКПП с изключение на Табановце, Деве Баир, Кяфасан, Богородица и Блаце. Пунктовете се затварят за преминаващите граждани (включително автобуси), но не и за товарен трафик. Така се затварят два ГКПП с България - при Петрич и при Благоевград. Отворени на границата с България остава само пунктът на Гюешево.
От полунощ Албания затвори за вход всички сухопътни ГКПП. Мярката не засяга транспорта на стоки. По данни на посолството ни в Тирана за всички граждани, желаещи да напуснат Албания, се изисква да се свържат с местните полицейски власти с цел получаване на разрешение да може да пътуват до границата с частни транспортни средства, с изключение на автобуси.
Румъния затвори за един месец няколко ГКПП. Сред тях са Черна вода - Кардам, Добромир - Крушари, Липница - Кайнарджа, Свищов - Зимнича , Турну Мъгуреле - Никопол, Бекет - Оряхово
Министерството на външните работи тази сутрин направи преоценка и коригира нивата на риск за редица държави. Най-високо (ниво 5) остава за Китай и Иран
Ниво 4 важи за Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Северна Корея (КНДР), Република Корея, Обединено кралство.
Ниво 3 за Швейцария, Норвегия, Швеция, Нидерландия, Дания, Белгия, Австрия, Франция, Япония, Германия.

Новините от днес и със задна дата