четвъртък, 26 март 2020 г.

Призоваха бургаските хотели да дарят спално бельо за болниците

https://www.burgas.bg/uploads/0dbe29d620aff31e52a2bb81299eed25.jpg
Община Бургас апелира към собствениците на хотели в Бургас и по Южното Черноморие с молба да предоставят постелно бельо, което ще се раздаде на болниците с настанени пациенти с коронавирус. Това стана ясно след приключилото заседание на Общинския кризисен щаб.
В момента постелното бельо в Инфекциозно отделение се изхвърля и не се праща на химическо чистене.

Бургаска фирма днес е доставила първата партида защитни облекла, които започнала да шие от няколко дни за местните. Първата партида с облекла е насочена към УМБАЛ-Бургас.
Община Малко Търново е заявила готовност да предостави eдна от трите си линейки на Онкодиспансера в Бургас. Тя е оборудвана и дезинфекцирана.
Към този час няма нов регистриран случай на заразен с коронавирус в Бургас. Лекарите определят състоянието на настанените четирима пациенти в Инфекциозно отделение на УМБАЛ Бургас като стабилно. Те остават в болницата.
Д-р Антон Григоров, началник на отделението по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ- Бургас представи приетия в болницата алгоритъм при криза, който включва отделянето на сектори в реанимацията за пациенти с коронавирус и отцепването на т.нар. "зона за чиста реанимация", както и координиране с останалите реанимационни екипи от болниците в града.  Ще се търсят допълнителни възможности за закупуването на още апарати за обдишване, монитори, дифузери и мобилен рентген.
С д-р Васил Костадинов бяха обсъдени възможностите за циклично осигуряване на pcr тестове в Бургас.
От понеделник хирургично отделение към болница "Бургасмед" започва да работи на 17-тия ден след наложената карантина. Последният контакт на заразения лекар с персонала на болницата е бил на 13 март. Извършена е двойна дезинфекция, пробите на всички карантинирани там са отрицателни.
От днес към екипите, които термометрират пристигащите пътници на автогарите ЮГ и Запад, се присъединяват 11 парамедици - доброволци.

Кризисни психолози се включват с консултации на горещите телефони, както и на разположение на здравните заведения в Бургас.
Мерки срещу Ковид-19 в града
1500 разфасовки с дезинфекционен концентрат са разпределени по териториалните дирекции и се раздават. Общински екипи са разпределени по райони за дезинфекция на дръжки на входни врати, асансьори и домофони в средни и по-малки жилищни блокове. Ще се закупят още 1000 пулверизатора за нуждите на домоуправителите.
От днес започва доставката на храна и на военни пенсионери.
Групите за дезинфекция и поставянето на диспенсъри ще разширят дейността си и ще започнат да включват в графика и по-малките населени места в общината.
До този момент са поставени над 200 диспенсъри на търговски обекта, прави се график за по-малките и по селата.
Община Бургас има готовност да осигури доставка на хранителни продукти на лекарите, които работят с пациенти с коронавирус и да изпълнява заявките им.
Община Бургас започва да анализира предложения за икономически мерки и ще изработи общ пакет с различни етапи на въвеждане, в зависимост от продължителността на кризата.
Продължава дезинфекцията на улиците. Приет е нов, по-ускорен график за ромските махали.
Вчера служителите на МВР са проверили 200 адреса на хора под задължителна карантина, установени са 2 нарушения. Предадени са на прокуратурата.
Всяка вечер продължава дезинфекцията на автобусите от градския транспорт.
Направена е и логистика за осигуряването на допълнителни походни легла при кризисна ситуация за болниците - 350 от базата на МНО и 350 от БЧК.
Създаден е алгоритъм за действие при пик на заразата, който обхваща етапите за настаняване в различните здравни заведения както в Бургас, така и в общинските болници в региона. Прави се обследване и на други, извънболнични помещения.
Заради постъпили сигнали в кризисния щаб, че се използват черни пътища за достъп до Бургас от Средец и обратно, се премества КПП на отбивката на базата на фирма "Щрабаг" в двете посоки. По този начин няма да се позволи заобикаляне и влизане в Бургас от други места.
Няма удължаване на срока за годишен технически преглед на МПС.
Създаден е специален ред за събиране и съхраняване на декларациите от КПП - тата, както и за последващ контрол за истинността на данните.

Новините от днес и със задна дата