четвъртък, 26 март 2020 г.

La Stampa: 80% от руските помощи за Италия са ненужни

Il presidente russo Vladimir Putin visita un ospedale doce ricoverati malati di coronavirus
Снимка: La Stanpa
Около 80% от руските доставки за Италия в помощ за борба с коронавируса са "ненужни" - съобщава италианският всекидневник La Stampa.

Русия изпрати 600 апарата за вентилация, за Италия заминаха и 100 военни вирусолози и епидемиолози след разговор между руския президент Владимир Путин и италианския министър-председател Джузепе Конте миналата събота. Снимки с руски военни камиони с доставките, пътуващи към Рим и Бергамо, бяха разпространени тази седмица.



"80% процента от руските доставки са напълно ненужни или малко потребни за Италия. Казано накратко, това е нещо малко повече от претекст" - съобщава в своя статия La Stampa и допълва, че съдържанието е средства за дезинфекция, полева лаборатория за стерилизация и химическа профилактика и други подобни. Помощта не е медицинска, а военна и изпратените специалисти не са лекари, а военни. Отбелязва се, че операцията е на руското военно министерство, а не на министерство на здравеопазването.

На практика Русия праща по-скоро военна, а не медицинска помощ. Не цивилни, а военни. Операцията не е на здравното, а на руското военно министерство. Изданието пита, кой позволи кацането и пътуването на руска военна колона от Рим до Бергамо.

"Те имат звания на генерали, полковници, майори, лейтенант-полковници, ангажирани в миналото с военни операции от Гвинея до Африка, където работеха заедно с Руското външно разузнаване. Сергей Кикот, високопоставен генерал, ръководителят на мисията, е специалист по антракс. Генадий Еремин, полковник, е експерт в бактериологичната война и е работил срещу свинския грип. Полковник Вячеслав Кулиш е експерт в разработването на защитна екипировка срещу заразни бактериологични агенти, работил е по програми за Ебола и Чума", изрежда италианският вестник.

Претекст за какво?

Източникът на La Stampa твърди, че Путин преследва осъществяването на геополитически и дипломатически възможности чрез изпращането на помощи, пътували под мотото "От Русия с любов". А Конте ги приел, за да запази добрите си лични отношения с Москва - коментира изданието.
Реакцията на руския посланик в Италия по отношение материала на италианския вестник и това, че е констатирал истината, е остра. Сергей Разов казва, че той е коментарът на La Stampa е "извратен".

"Подобни твърдения са плод на извратен ум. Безкористното желание да помогнеш на приятелски народ в беда се счита за коварно" - коментира дипломатът пред руската новинарска агенция РИА новости.

Руски издания също коментират "красивия и великодушен жест" на Путин. "Русия получава уникален практически опит в борбата с това световно зло плюс чудесен пиар - на помощ на Италия се притече Русия, а не братята и сестрите ѝ от ЕС", пише "Независимая газета" и предполага, че сега ще е по-трудно да бъдат обосновани санкциите срещу Русия.



От "Независимая газета"  обаче пропускат да отбележат, че ЕС гласува 50 милиона евро е подкрепата на Италия в борбата ѝ с коронавирус.  Гласуван е и спешен пакет от 750 милиарда евро за облекчаване на въздействието на пандемията във всички европейски държави.

"Елементарната икономическа логика тласка към "отмяна на всички санкции, за да избегнем или да смекчим рецесията", допълва La Stampa , напомняйки и за руските контрамерки.

С повече от 7 500 жертви на усложненията от коронавируса и 74 000 заболели Италия е страната с най-много починали в света и втората по заразени след Китай.

Впрочем, преди няколко дни видеоклип, излъчен през ноември 2015 година от държавната италианска телевизия RAI-3- Leonardo, в информационен бюлетин, посветен на науката, се разпространи със светкавична скорост в мрежата. И направо подлуди италианците, защото повдига завесата пред настоящата трагедия на Апенините и. че Китай е пряко свързан с нея. Най-нови страшни данни за COVID-19 в Европа - превърна се в световна морга В това видео на Маурицио Меникучи се разказва, че китайски учени са създали „белодробен супервирус от прилепи и мишки“ , за да го изследват. Журналистът предупреждава, че това крие огромна опасност.
"Група китайски изследователи присажда протеин, взет от прилепи, на вирус, който причинява SARS (Сарс), получен от мишки", създавайки "супервирус, който може да засегне хората" са казва във филма. Това се тълкува като възможно доказателство, че вирусът Sars-CoV-2 е създаден в лабораторията и след това се е изплъзнал от контрола на китайските учени, пораждайки настоящата пандемия", коментират от corriere.it.

Новините от днес и със задна дата