вторник, 31 март 2020 г.

Четири са доказаните нови случаи на пациент с коронавирус в Бургаско

Четири са доказаните нови случаи на пациент с коронавирус в Бургаско. Един от тях е настанен в Инфекциозно отделение на УМБАЛ - Бургас. Касае се за 52-годишен мъж от Сунгурларска община, който се е върнал на 18 март от Франция. Имал е 3 контактни лица, които са поставени под домашна карантина.

Вторият случай е на 35-годишна жена от Бургас, която се е върнала на 29 март от Англия. Прегледана е била в английска клиника, където не са открили заболяването, а са я диагностицирали със синузит. При завръщането си в Бургас симптоматиката й е продължила. Изследвана е в бургаската лаборатория, където установяват наличието на вируса. Жената има две контактни лица - нейните родители. Те са под задължителна карантина.

Другите два случая са на две жени - лекар и нейната сестра, и двете от Поморие. Кацнали са на 17 март с полет от Турция. Имали са едно контактно лице, който е под карантина.

Общо потвърдените случаи за Бургас и съседните общини са 18. В Инфекциозно отделение на  УМБАЛ-Бургас са настанени 4, 2 са настанени в инфекциозното отделение на болницата в Айтос - майка и дъщеря.

Направените проби в бургаската лаборатория от началото на пандемията досега са общо 214. В това число 12, които са били взети днес.

35 000 лв. ще бъдат отделени за лекарите и медицинските сестри от УМБАЛ-Бургас, които лекуват пациенти с коронавирус. Решението бе взето днес на сесия на Общинския съвет, а списъка с имената им ще бъде предоставен от директора на болницата - д-р Бойко Миразчийски, стана ясно днес от заседанието на общинския кризисен щаб.

Община Бургас е разработила мобилно приложение, в което ежедневно ще се въвеждат имената и адресите на всички лица, поставени под задължителна карантина. То ще се администрира едновременно от трите институции - Община Бургас, РЗИ-Бургас и ОД на МВР - Бургас.

Целта е да се оптимизират дейностите по контрол за спазване на карантината като приложението дава информация по райони, отразява промяната на симптоматиката на карантинираните, хроничните им заболявания, срока на карантината, контактните им лица, откъде са пристигнали и цялата налична информация, свързана с тях.

Приложението ще позволи да планиране на работата и на общинските екипи по отношение на засилване на дезинфекцията в жилищните сгради и по-добрата организация на доставката на храна и необходимите им продукти.

Приложението ще бъде достъпно само за ограничен брой служебни лица от трите институции.

Допълнително към платформата Смарт Бургас ежедневно ще постъпва информация за КПП-тата, дезинфекциращите дейности, наличността на дезинфектанти за блоковете, местоположението на всички аптеки в общината, болници и здравни заведения, спирки с мобилни мивки, точки за дезинфекция и други.

Осем акта са били съставени от вчера следобед до момента за неспазване заповедта на министъра на здравеопазването за посещение в Морската градина, спортни площадки или за струпване на хора.

За няколко дни заявките за социалния патронаж са с над 100 повече.

Утре на Летище Бургас каца самолет от Тбилиси, осигурен от правителството на Грузия, който ще прибере грузинските граждани на територията на Бургас, които до този момент бяха настанени под карантина в общинска база.

Наличността от маски за възрастните хора, които ще се раздават около търговските обекти е 3400. 3500 са маските, които са раздадени на възрастните хора само за два дни. Раздаването им ще продължи до края на седмицата, съобразно наличностите на предпазни маски.

Продължават доставките за УМБАЛ-Бургас на медицинско предпазно облекло и защитни шлемове както за болницата, така и за полицията.

Продължават и мерките по дезинфекция на църкви, ромските махали, пешеходните пространства и улиците, зареждане на диспенсерите с дезинфекциозна течност и други. От днес се дезинфекцират и улиците в комплексите, както и площадките на контейнерите за отпадъци.

Мъжът, който се е върнал от Банско е бил пренасочен от РЗИ-Бургас към личния му лекар, какъвто е и алгоритъма за действие при такива случаи. Той се е върнал преди обявените мерки и наложената карантина на град Банско. Потвърждение за правилността на действието на медиците е, че тестът, който си е направил е с отрицателен резултат.

Общинският кризисен щаб не води статистика, а и това е извън неговия обхват на ангажименти по отношение на броя на хората, които си правят на различни места по свое желание бързи тестове. Регистър се води на тестовете, които се правят след лекарско предписание. Частните лаборатории в Бургас не са задължени да дават информация на общинския кризисен щаб за извършените от тях тестове по желание на клиентите им.

Относно липсата на пос терминали в Български пощи общинският щаб ще отправи такава препоръка към ръководството им. Мерките, които Община Бургас е взела са да подпомогне с дезинфектанти, диспенсери и всичко необходимо, което е било за обезпечаване работата на Български пощи.

Новините от днес и със задна дата