вторник, 31 март 2020 г.

Българка в Италия за епидемията: Удари ни огромно цунами!

Живеещата в Италия българка Полина Йорданова сравни епидемията от COVID-19 в страната с цунами. "Случите започват да намаляват, но това е много минимална утеха на фона на все още 1200 заразени на ден в Ломбардия (региона, в който живее сънародничката ни – б. ред.)", заяви тя в предаването "Още от деня" по БНТ. Тя уточни, че жетвите на вируса в Ломбардия са 6360. "Врагът е прекалено силен. В Италия казват, че ни ударило цунами.
Здравната система е много добра. В спешните отделения в Ломбардия преди извънредната ситуация бяха 724, след това станаха 1664 – над 100% увеличение. Властите реагираха бързо, но цунамито, което удари болниците, беше огромно", заяви Йорданова.
Тя съобщи, че почти всяко семейство в Ломбардия ще бъде засегнато от траур, свързан с коронавируса, а всеки ден във вестниците има по 11 страници некролози.
"Тук се говори, че едно цяло поколение си отива – поколението на хората, които са изградили Италия след Втората световна война", посочи българката. Полина Йорданова уточни, че в Италия църковни служби няма от края на февруари.

"Църквите са отворени, но вътре не може да има повече от двама-трима човека. Тук е много популярно да се следят служби в интернет. Църквата се адаптира", каза още тя.

Новините от днес и със задна дата