петък, 21 февруари 2020 г.

Шестима заразени от коронавирус в италианско градче


Шест души са диагностицирани с коронавирус в малкия италиански град Кодоньо, с население 15 хиляди души, като трима от тях са болни, включително 38-годишен мъж, настанен в интензивно отделение, докато другите трима очакват вторите си проби, съобщава АФП.

Барове, училища и офиси в малкотo северно италианско градче се затварят за до пет дни в опит на местните власти да не допуснат разпространение на заразата.
Кметът на Кодоньо Франческо Пасерини издаде заповед в петък, с която разпореди незабавното затваряне на училища, общински офиси, магазини, продаващи храни, барове, дискотеки и спортни съоръжения.

Около 80 обществени места ще бъдат засегнати. Затварянето може да продължи между 48 часа до пет дни.
Разкриването на случаите "предизвика ситуация на тревога в цялата община", каза Пасерини. Засега не е потвърдено от здравните власти как е станало предаването на вируса.
Новината смути гражданите в цяла Италия.
Градусът на напрежение и страхът от заразата е нараснал в пъти.
Италия е известна с присъствието на изключително голям брой китайци, установили се да живеят и правят бизнес в страната.
Здравният министър Роберто Сперанца заяви, че в района на Кодоньо 14 души са дали положителни проби за новия коронавирус. Все още не са им направени тестове за потвърждение.
Във Венето двама души са дали положителна проба за коронавируса, като единият е в спешно отделение. Министерството обаче посочи, че и тези случаи още не са потвърдени.
Санитарните власти на Ломбардия не са идентифицирали със сигурност човека, от който е тръгнала заразата.
Според агенция АНСА е възможно това да е италианец, който неотдавна се е завърнал от Китай. До момента в Италия има шест потвърдени случая на заразяване с коронавируса.
Единият от заразените от Венето е починал в болницата в Падова. 

Новините от днес и със задна дата