четвъртък, 27 февруари 2020 г.

Италиански учени изолираха щама на коронавируса


Още трима души са починали от новия коронавирус в Италия. С това общият брой на смъртните случаи в страната достигна 17, съобщи националната информационна агенция АНСА, като се позова на най-новите данни на властите.
Анджело Борели, директор на италианската Служба за гражданска защита, съобщи още, че потвърдените случаи на заразата вече са 650.


На пресконференция само седем часа по-рано италианските власти изнесоха данни за 528 заразени, отбелязва Ройтерс.
Огромната част от случаите са в северните области Ломбардия и Венето.
Трите нови жертви са все от Ломбардия. Двама са на 88 години, а един - на 82 години. И тримата са имали други тежки заболявания.

Властите на Милано обявиха, че от утре прочутата катедрала в града отново ще отвори врати за туристи.
Тя беше затворена няколко дни заради епидемията. Потокът от туристи ще се контролира така, че вътре да има малко хора по едно и също време. Билети ще се продават само в интернет.
Междувременно изследователи в миланската болница "Сако" са успели да изолират щама на  коронавируса, разпространяващ се на територията на Италия, предаде още АНСА.
Новината съобщи професор Масимо Гали, ръководител на Института за биомедицински науки. Той каза, че екипът от "Сако", изолирал щама, е оглавяван от професор Клаудия Балота и е работил неуморно от неделя.
Щамът е бил изолиран от четирима пациенти от град Кодоньо, където бе първото огнище на епидемията в Италия. Учените са установили, че има разлики при развитието на вируса у всеки индивидуален пациент. Постижението им ще помогне за разучаване на молекулярно ниво и проследяване на всеки единичен вирус, за да се разбере как той се разпространява и за колко време. Следващата стъпка ще бъде да се проучи развитието на антитела с цел разработването на ваксини и лекарства във фармацевтичните лаборатории.

Швейцария
Броят на заразените с новия коронавирус в Швейцария нарасна до шест, след като властите потвърдиха един случай в северния кантон Ааргау, предаде Ройтерс.
Жена на около 30 години е била приета за лечение в Цюрих, след като дала положителен резултат на теста. 26-годишен мъж е лекуван в изолация в Ааргау заради зараза с вируса. И двамата са пътували до Северна Италия преди една седмица.
По-рано бе съобщено за двойка в югоизточния алпийски кантон Гризон и за един човек от Женева, които са дали положителна проба. Първият случай в страната пък беше открит във вторник близо до границата с Италия.
Австрия
Броят на заразените в Австрия достигна пет, предаде ТАСС, като се позова на агенция АПА.
В столицата Виена е заразена семейна двойка. Сега се изследват и двете им деца. Четиримата са били на ваканция в северната италианска област Ломбардия - епицентъра на епидемията в най-тежко засегнатата от вируса страна в Европа.
Първият случай на заразата във Виена бе регистринан по-рано днес. Става дума за 72-годишен австриец, който бил приет в болница първоначално с грипни симптоми. После той бил изследван за коронавирус и поставен под карантина. Австриецът не е бил в Италия или други райони на активно разпространение на вируса.
Първите двама заразени в Австрия бяха граждани на Италия, живеещи в Инсбрук. Състоянието им е стабилно и те са под карантина.
В същото време австрийското министерство на отбраната постави в повишена готовност силите за радиационна, химическа и биологическа защита, военната полиция и медицинските служби, в случай че постъпи искане за оказване на помощ от армията в борбата с коронавируса.
От министерството на здравеопазването пък казаха, че засега не се планира затваряне на границата с Италия.
Испания
Нито един от оставащите над 700 гости в хотела в Тенерифе, поставени под карантина заради коронавируса, не са показали каквито и да било симптоми на вируса и на 130 от тях е разрешено да си тръгнат, предаде Ройтерс.
"Всички тези туристи, клиенти, гости, не проявяват симптоми и бе взето решение 130 души да напуснат хотела", каза говорител на регионалното правителство на Канарските острови по телевизията. Възможно е оставащите също да напуснат хотела, щом и при тях бъде доказана подобна ситуация, добави той.

Гостите и персоналът на хотела прекараха три дни в изолация, след коронавирусът бе засечен там в четирима италиански туристи.
Общият брой на активните случаи на коронавирус в Испания днес нарасна от 11 на 15, огромната част от които свързани с Италия, отбелязва Ройтерс.
Германия
Германските власти съобщиха тази вечер за 19 нови случая на коронавируса в страната, предаде Ройтерс.
14 нови случая са били регистрирани в западната провинция Северен Рейн - Вестфалия. Всички тези хора живеят в района на град Хайнсберг.
Общият брой на заразените там достигна 20, а 400 души са поставени под карантина.
Четири нови случая са били регистрирани и в южната провинция Баден-Вюртемберг.
Преди това там бяха открити четири случая. Така общият брой на заразените в провинцията достигна осем.
Един нов случай е бил регистриран в западната провинция Райнланд-Пфалц, съобщи Ройтерс.
Мъж е дал положителна проба в град Кайзерслаутерн. Той е изолиран и засега е в добро състояние.
Тази сутрин германските власти съобщиха за 30 потвърдени случая в страната. С новите случаи броят на заразените в Германия достигна 49.
Първи заразен и в Северна Ирландия
Първи случай на новия коронавирус бе потвърден в Северна Ирландия, предаде Ройтерс, като се позова на местните власти в британската провинция.
Ръководителят на северноирландската здравна служба Майкъл Макбрайд каза пред журналисти, че пациентът е пътувал от Италия през Дъблин.
С това общият брой на потвърдените случаи в Обединеното кралство достигна 16. По-рано днес ръководителят на английската здравна служба Крис Уити съобщи за 15 заразени.
Общо в 19 страни Европа вече има заразени с Ковид-19.

Новините от днес и със задна дата