четвъртък, 27 февруари 2020 г.

СЗО разгласи начините как да се предпазим от коронавируса


Антибиотиците и ваксините не помагат срещу коронавируса, съобщи Световната здравна организация (СЗО) в препоръки, които целят да развенчаят най-често срещаните митове около новия коронавирус COVID-19.
Макар че антибиотиците не могат да помогнат срещу вируса, те се използват за лечение на последващите бактериални инфекции, допълват експертите от организацията. Според тях въпреки, че основните причини за смъртността от вируса са усложнения от скоротечна пневмония, хората, които са се ваксинирали срещу пневмония, не са предпазени от коронавируса.
Ваксината за сезонния грип също не е ефективна.
Епидемиолозите предупреждават, че макар че вирусът се предава по въздушно-капков път, промивките на носа не са гаранция срещу заразяване. Те съветват вместо това измиване на ръцете със сапун, избягване на ръкостискане и носенето на маски.
Сешоарите с топъл въздух не са достатъчни за дезинфектиране на ръцете, както и лампите с ултравиолетова светлина, се казва още в напътствията на СЗО.
Засега няма специфично лечение на COVID-19, така че подходът, използван за лечение на пациенти с коронавирусни инфекции, е за третиране на клиничните симптоми като висока температура или затруднено дишане.
Прилагат се антивирусни лекарства, вливане на течности и кръвна плазма, както и кислородна терапия. Децата и особено възрастните хора със съпътстващи заболявания са по-уязвими от действието на вируса, но хора от всички възрасти могат да се заразят и да се разболеят от него. Специалистите предупреждават, че липсата на повишена температура не е гаранция, че човек не е заразен с вируса, тъй като той може да е носител, без още да е развил симптомите на заболяването.

В този смисъл термоскенерите по летищата могат да уловят не повече от 20 на сто от болните. Въпреки това епидемиолозите съветват температурата да се мери поне веднъж дневно при пътуване до рискови зони и общо неразположение.
За пореден път експертите от СЗО настояват, че получаването на пратки и писма от Китай не е опасно и не води до предаване на вируса, който живее в атмосферата не повече от 9 часа.

Новините от днес и със задна дата