петък, 28 февруари 2020 г.

За месец 17 700 българи поискали да останат във Великобритания


Само през месец януари 17 700 български граждани са кандидатствали за статут на уседналост във Великобритания, който им гарантира, че могат да продължат да пребивават без проблем в страната и сред приключване на преходния период по Брекзит в края на годината, съобщава в. "24 часа".

Така общият брой на сънародниците ни, искащи да се установят в Обединеното кралство, вече е 156 600 души.
Статистическите данни на британското правителство показват, че броят на кандидатстващите за статут българи непрекъснато се увеличава. През декември те са били 9500, а през ноември - 6500.
Скок се наблюдава и сред граждани на други държави от ЕС.
Той се обяснява с твърдото намерение на властите в Лондон да въведат нова имиграционна система от следващата година. Според нея и на европейските граждани вече ще е необходима виза, за да работят или да се обучават във Великобритания.
Освен това получаването ѝ няма да е никак лесно. Кандидатите ще бъдат пресявани чрез точкова система.
Задължително ще трябва да представят покана от работодател или учебно заведение, както и доказателства, че владеят добре английски език и могат да се издържат.

Британското посолство в София разпространи вчера информация с известните до момента промени, които ще настъпят за българските граждани, желаещи да посетят Обединеното кралство. 
Във видеообръщение зам.посланик Лин Чарлз заяви, че желаещите да влязат в страната след първи януари 2021 г., за да рабоят или учат, ще трябва предварително да получат разрешение. Новата визова система няма да важи за намиращите се вече във Великобритания, но те ще трябва да кандидатстват за статут на уседналост. Крайният срок да го направят е 31 юни 2021 г.

Новините от днес и със задна дата