петък, 28 февруари 2020 г.

Люксембург въвежда безплатен обществен транспорт


Жителите на Люксембург ще могат да се возят на автобус или влак, без да плащат. От утре малката им страна става първата в света с безплатен обществен транспорт за цялата си територия, информира Франс прес.

Отделни градове вече въведоха частично безплатната услуга - в определени часове или за някои видове транспорт, но за първи път мярката ще важи за цялата страна, посочва люксембургското министерство на устойчивото развитие и инфраструктурата.
Безплатният превоз, определян като важна социална мярка, ще спестява на 40 процента от домакинствата по 100 евро годишно.
Мярка е част и от плана за мобилност, целящ да намали задръстванията във Великото херцогство, където преобладаващ превозно средство са автомобилите.
Това е най-разпространеният транспорт в Люксембург - 47 процента от колите се използват за пътуване до работа, а 71 процента - за развлекателни цели, сочи проучване от 2018 година на Те Ен Ес Илрес (TNS Ilres).

За сравнение, в Париж 68,6 процента от работещите използват обществен транспорт, според Националния институт за статистика и икономически проучвания (INSEE).
Люксембург, който има 610 000 жители, е известен със задръстванията в централната част на столицата, където изграждането на трамвайни релси продължава от години.
Първият трамваен участък е в експлоатация от края на 2017 година, но строителството трябва да продължи още няколко години, за да се свържат крайните южни квартали със северната част на столицата, където е летището.
Автобуси се ползват при едва 32 процента от придвижванията до работните места, а трамваи - в 19 процента от случаите.

Новините от днес и със задна дата