сряда, 5 февруари 2020 г.

Рейнджърът Светослав се извини на цялата армия, че е убил колежка. Получи 16 г. затвор

Снимка: Plovdiv24
Окръжният съд в Пловдив призна за виновен и осъди на 16 години затвор бившия рейнджър Светослав Каменов, обвиняем за убийството на 40-годишната военнослужеща от 61-ва Механизирана стрямска бригада Десислава Стоянова.


44-годишният мъж ще излежи наказанието си при първоначален строг режим, като ще трябва да плати и 120 000 лева кръвнина на семейството на убитата.
"Извинявам се на сина на Десислава, на майка ѝ, на цялата армия, че отнех колежка, както и на цялото общество. Не съм го направил умишлено, беше нелепа случайност", каза в последната си дума пред магистратите Светослав Каменов.
Той бе подсъдим за това, че на 29 ноември 2018 г. в землището на Сопот умишлено е умъртвил 40-годишната Десислава, като убийството е извършено с особена жестокост. Престъплението е извършено в къщата на бившия рейнджър в подбалканското градче. Светослав закарал в дома си Десислава, за да се разберат за нейната кола. Жената му била дала автомобила си за поправка, тъй като били познати от дълго време.
Каменов обаче не успял да извърши ремонт и дал возилото в автоморга. Разследващите твърдят, че на 29 ноември 2018 г. двамата се скарали за колата, а нарежението ескалирало, след като Десислава започнала да обижда армията и офицерите. Бившият рейнджър се почувствал засегнат, хванал за шията Стоянова и ѝ я строшил. След това напъхал тялото в раклата на диван, като завинтил отгоре болтове.
Убиецът обясни в съдебната зала, че къщата му често е била нападана от плъхове. Затова поставил трупа в раклата под дивана - за да не го изядат гризачите.
Според бившия рейнджър причината за убийството е подигравката с него и негов колега, че само с покана ще влизат в офиса на Десислава, щом завърши образованието си. Според психиатричната експертиза Светослав Каменов има лабилна психика и не издържа на насмешки и обиди. Това провокирало у него агресивни изблици. Една от свидетелките разказала, че ако някой го обиди, избухвал. Наранената му военна чест стои в основата на убийството.
"Считам че обвинението е неточно, тъй като няма особена жестокост. Той е отдал и сърцето и душата си за нашата страна. Участвал е в няколко мисии и се е срещал с очите на смъртта. Няма как това да не му се е отразило на психиката. По делото има данни, че дори е търсил помощ. Ще моля да определите наказание при изключително смекчаващи вината обстоятелства", заяви адвокатката му.

Новините от днес и със задна дата