петък, 28 февруари 2020 г.

Най-важното за коронавируса: 15 въпроса и отговора


Какви са симптомите на заболяването?
Симптомите приличат на тези при простуда: леки болки в гърлото, повишена температура, цялостно неразположение. Може да се появи и разстройство, докато хрема се наблюдава много рядко. При по-тежките случаи с интензивно разпространение на вируса в долните дихателни пътища може да се стигне и до затруднения с дишането.
Как се пренася вирусът?

Подобно на другите причинители на заболявания на дихателните пътища, заразата е възможна както по въздушно-капков път (основно при кихане и кашляне, но и при разговор), така и при допир до повърхности и последващо докосване на носа, устата или очите със същата ръка.
Можем ли да се заразим от внесени стоки или пакети?
Тази възможност не е изключена, но рискът се определя като много нисък. Причината: вирусите се задържат по повърхности само кратко време. Освен това стоките трябва да са контаминирани с големи количества вируси, а това не се наблюдава дори и в засегнати от епидемията райони. Препоръчително е обаче след отварянето им пакетите веднага да бъдат изхвърлени.
Как да се защитим?
Най-важно е редовното и обилно миене на ръцете със сапун. Освен това трябва да избягваме да докосваме устата, носа и очите си. И още: вкъщи всеки да използва собствена кърпа за лице и ръце, същото важи и за съдовете и приборите при хранене. А в градския транспорт е препоръчително да се носят ръкавици, които по възможност да се сменят всеки ден.
За какво да внимаваме на работното място?
Потенциални източници на зараза са дръжките на врати, прозорци и чекмеджета, но също така крановете на чешмите и бутоните в асансьорите. Затова експертите препоръчват вратите да се отварят с ръкавици или с лакът например. А ако контактът с ръце е неизбежен, ръцете трябва да се измият веднага. Що се отнася до работодателите, тяхно задължение е не само да разрешат, но и да разпоредят на служителите си да си останат вкъщи, ако има съмнения за зараза с коронавирус.

Предпазват ли маските от пренасяне на заразата?
Маските намаляват риска от зараза значително, но далеч не изцяло. При това е важно да бъдат носени правилно - плътно прилепнали. Който носи маска, автоматично престава да докосва носа и устата си. А ако се избягва и докосването на очите, рискът от зараза чрез допир спада почти до нула.
Важно е да се знае, че една маска не бива да се носи повече от ден. При пране защитната сила на маските намалява, но не изчезва напълно.
Как да защитя другите?
Етикетът при кашляне и кихане трябва да се спазва максимално точно: да се застане на значително разстояние от другите и да се киха и кашля или в носна кърпичка, или в сгъвката на лакътя. Хората, за които има съмнения за зараза, трябва да стоят надалеч от масови събирания и да не използват обществения транспорт. Освен това е препоръчително да се избягват ръкостисканията и други сходни ритуали при посрещане и изпращане.
Колко дълъг е инкубационният период?
Смята се, че от заразата с вируса до избухването на заболяването изминават до 14 дни. Но този период може да продължи и по-дълго. Освен това има хора, които "носят" заразата, без да са видимо болни. Опитът с други вируси показва, че тези хора могат да разпространяват вируса и за по-продължителен период от време.
Колко опасно е заболяването от коронавирус?
Доказано е, че заразени с вируса могат да се справят с него почти без да покажат съответните симптоми. Но и хора със симптоми в повечето случаи не заболяват сериозно. При един малък процент, който все още не може да бъде точно определен, се стига до сериозни усложнения. В тези случаи се налага интензивно лечение.

Каква е разликата между коронавирус и грип?
Симптомите са сходни, като изключим хремата, която не е типична за коронавируса. Разликата е най-вече в молекулярния механизъм, по който вирусите достигат до клетките на заразения - и къде точно се случва това в дихателния апарат. Коронавирусът очевидно атакува само клетките на белите дробове дълбоко в бронхите, докато грипът се развива по-скоро в горните дихателни пътища и рядко стига по-надолу.
Има ли рискови групи?
Преобладаващата част от смъртните случаи, предизвикани от коронавируса, са при възрастни хора с предишни заболявания. Освен това болестта изглежда по-опасна за мъжете, отколкото за жените. Само че и тук наличните данни все още не са достатъчни.
Как се прави тест за коронавирус?
Тъй като заболяването обхваща предимно по-дълбоката тъкан на белите дробове, би трябвало да се вземе проба от храчките на потенциално заразените. Но тъй като те в много редки случаи кашлят по този начин, медиците работят със секрет от задната част на гърлото. След това пробите се изследват в специализирани лаборатории.
Какво да направя, ако се опасявам, че съм заразен?
Най-напред трябва да се вземат мерки, за да се предотврати пренасянето на заразата. Например да се избягва посещение при личния лекар, където ще е пълно с други чакащи. Най-добре е с лекаря да се разговаря по телефона. И чак тогава, по негови указания, да се предприемат следващите стъпки.
Има ли клиники, които са особено добре подготвени за коронавируса?
Пациентите с тежки симптоми трябва да бъдат изолирани и да бъдат подложени на интензивно лечение. Това е възможно в интензивните отделения на почти всички болници.
Може ли да се предвиди кога ще отшуми епидемията?
Не. Дори в Китай, където броят на новозаболелите спада, не е сигурно, че може да се очаква скорошен край. При разхлабване на предприеманите сега ограничителни мерки може да се стигне до нов ръст на заразяванията и смъртните случаи. Специално за Европа към момента е невъзможно да се правят каквито и да било прогнози.
Публикувано в DW

Новините от днес и със задна дата