петък, 28 февруари 2020 г.

МВР: Ситуацията по границата е тревожна, но засега не се налага намеса на армията

Снимка: БТА

"Ситуацията с бежанците на българо-турската граница е тревожна, има усилено движение на мигранти в посока България и Гърция, но МВР е мобилизирало достатъчно ресурс, за да гарантира сигурността на страната", това обяви вътрешният министър Марин Маринов, който заедно с главния секретар на МВР Ивайло Иванов и началникът на Гранична полиция Светлан Кичиков инспектира района на ГКПП "Капитан Андреево" тази вечер.

Те провериха готовността на граничните полицаи и жандармеристите да предприемат действия при евентуална бежанска вълна заради напрежението между Турция и Сирия заради ситуацията в Идлиб.
"Към момента, с изключение на няколко единични опита, няма констатирани нарушения. Няма опити за масово преминаване на бежанци", увери министърът и подчерта, че жандармерията ще остане по границата колкото е необходимо.
Той информира, че проблем има по-скоро на границата между Турция и Гърция.
"Ние сме в готовност, във връзка сме с военния министър Каракачанов по отношение на евентуално използване на армията, но засега това не се налага", подчерта Маринов.
Той каза, че днес е бил на среща с турски колеги и отново е изразил подкрепата за Турция и е защитил позицията, че споразумението ЕС-Турция трябва да продължи да се изпълнява, а ние трябва да направим всичко възможно да помогнем на Турция да се справи с мигрантския проблем.

"Винаги съм смятал, че по отношение на миграцията не бива да се търси политически ефект", заяви Маринов.
Междувременно Съветът за сигурност на ООН се събира на открито заседание късно тази вечер, за да обсъжда изострянето на ситуацията в сирийската провинция Идлиб, съобщи пред журналисти в Ню Йорк постоянният представител на Белгия в световната организация Марк Пекстен, цитиран от Ройтерс и ТАСС.
Заседанието е по искане на САЩ, Великобритания, Франция Германия, Белгия, Естония и Доминиканската република.
Обстановката в северозападната сирийска провинция, където се водят тежки сражения между сирийската армия и бунтовнически сили, рязко се изостри вчера, след като 33-ма турски войници бяха убити от сирийските правителствени сили, подкрепяни от Русия. Москва съобщи, че попадналите под огъня на сирийската армия турски бойци са били в редиците на бунтовниците.
В отговор Анкара обяви, че вече няма да спира сирийските бежанци да достигат до Европа.
Президентите на Русия и Турция - Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, може да се срещат в Москва на 5 или 6 март, съобщи в същото време говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

Днес двамата лидери разговаряха по телефона и подчертаха необходимостта от вземане на допълнителни мерки за нормализиране на обстановката в Северозападна Сирия. Договорено е било и да се работи за организиране в скоро време на среща на високо равнище, съобщи пресслужбата на Кремъл.
Българският премиер Бойко Борисов също разговаря с Ердоган и двамата се договориха за среща в  понеделник.
Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис пък заяви, че страната му няма да допусне нелегално нахлуване на мигранти на територията на страната.

Новините от днес и със задна дата