петък, 31 януари 2020 г.

Какво ще стане с роуминга след Брекзит?


Обединеното кралство ще напусне ЕС в полунощ на 1 февруари 2020 година и от тази дата започва преходен период, който евентуално ще трае до края на годината.

За мобилните потребители за сега няма да има промяна в тарифирането и те ще продължат да се възползват от регулацията за роуминг в ЕИЗ както до сега. От българските оператори Telenor пусна официално съобщение, но проверки в сайтовете на VIVACOM и A1 показват, че нещата остават същите за сега, пише Mobile Bulgaria.
Възможно е обаче след края на преходния период, Великобритания попадне в роуминг зона извън ЕС, както са Швейцария и Украйна например и потреблението да се таксува на съвсем различни цени.
От друга страна държавите Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, които не са в ЕС, също са част от споразуменията за роуминга. Засега индикациите са, че страната няма да остане в ЕИЗ.

Според сайта на британското правителство основните местни оператори (3, EE, O2 и Vodafone), нямат планове да променят тарифирането към държавите от ЕС/ЕИЗ. Това обаче не значи, че ще е същото и с операторите от другите страни, включително и от България, които ще бъдат свободни да въведат такси за роуминг в Обединеното кралство.

Новините от днес и със задна дата