понеделник, 27 януари 2020 г.

Облачно, с дъжд и сняг през седмицата, НИМХ предупреди за поледици


Днешният януарски ден ще бъде облачен и дъждовен. Ще превалява дъжд, в планините над 1400-1500 - сняг.  НИМХ е обявил жълт код поради опасност от поледици за 7 области в северозападната и западна част на страната.

През седмицата ще вали още в сряда и към петък, но общите количества валеж няма да бъдат достатъчни да сложат край на сушата. Изключения ще бъдат части от Югоизточна и Източна България, където ще паднат по-съществени количества валеж.
Днес преди обяд ще превалява над западните, част от южните и крайните източни райони, а след обяд - и на места в останалата част от страната.
В Източна България ще духа слаб южен вятър, а в по-голямата част от Дунавската равнина - слаб северозападен и там ще бъде малко по-хладно.
Дневните температури днес след обяд ще достигнат 4-5 градуса в западните и северозападни райони и до 12-13 в Източна България. Преваляванията в низините и ниските планински части ще бъдат само от дъжд, а сняг ще вали над 1400-1500 метра, довечера - с няколкостотин метра по-ниско.
През нощта над западните и централни райони валежите ще спират, но над Източна и особено Югоизточна България ще продължат и там валежните количества ще бъдат по-значителни, до 20-25 литра на квадратен метър.
Минималните температури утре ще бъдат между 1 и 6 градуса, а по високите котловини на запад - до около минус 2 градуса.
През деня валежите ще спрат навсякъде. Облачността ще бъде променлива, често значителна Ще духа слаб вятър от запад  и югозапад  и температурите ще се повишават. Максималните утре ще са от 8 до 13 градуса.
В сряда ще бъде облачно и меко, с температури сутрин от 1 до 6 и след обяд - от 7 до 12 градуса. Отново ще започнат превалявания от дъжд, главно около Стара планина, а по-късно над Южна България. Дъжд ще превали и в Софийско, а през нощта срещу четвъртък той ще преминава в мокър сняг, но в ниските части на Софийското поле снежна покривка най-вероятно няма да се образува, не и трайна такава.
В четвъртък ще бъде по-студено, с минимални температури от минус 2 до 3 и дневни от 2 до 8 градуса. В южните райони преди обяд на места все още ще превалява слаб дъжд, в планините - сняг.
В петък минималните температури ще бъдат по-ниски - от около минус 3,4 до нула градуса, но дневните ще се повишат и отново ще бъдат около и над 10 градуса.
Според предварителните прогнози, в края на седмицата - първите дни на февруари, повишението на температурите ще продължи.

Новините от днес и със задна дата