понеделник, 13 януари 2020 г.

Българка на 92, стана най-възрастният записващ артист в света

 Резултат с изображение за джаз певица Лени Вълкова
Българската джаз певица Лени Вълкова, която през май ще навърши 93 години, кандидатства за Гинес с първия си самостоятелен албум, съобщиха издателите ѝ от "Джаз ФМ" пред БТА.
С наскоро реализираните песни тя става най-възрастният записващ артист в света. Албумът проследява всички важни моменти от творческия ѝ път. Има специално написани за нея композиции от Йосиф Цанков, световни шлагери с нейни хумористични текстове, джаз стандарти и дори джаз версия на оперна ария в характерни за епохата и културата ни аранжименти.

Ще има и джаз стандарт с импровизации на Лени Вълкова в модерен клубен аранжимент на диджей Mr. Moon (Младен Димитров).
В записите участват Вили Стоянов (тромбон), Калин Жечев (пиано), Димитър Благоев (китара), Даниеле Феббо (бас) и Николай Данев (ударни). Автор на аранжиментите в албума на Лени е внукът на Йосиф Цанков - Вили Стоянов. Гост солист е тромпетистът Мишо Йосифов.
"Нещо уникално в световен мащаб се случва тук при нас и сме много щастливи, че го правим", казва Светослав Николов, автор на идеята за проекта "Джаз истории", чиято цел е да съхрани историята на българския джаз и да го популяризира в цялото му богатство.
Лени Вълкова е родена в София. Потомък е на първите заселници на територията на район "Илинден". Учи оперно пеене в Музикалната академия при проф. Иван Попов. Първите ѝ стъпки като певица прави в столично читалище, за да се превърне в една от примите на българския джаз, обикаляла световните сцени заедно с Леа Иванова и установила се през последните 30 години в Лондон.
 През 1942 г. започва да пее като солистка във формацията "Джаз Овчаров". Една от първите изпълнителки е на джаз в България - заедно с Леа Иванова и Люси Найденова, познати като "Трите Ел". Вълкова е солистка и в "Джаза на младите", просъществувал до 1956 г. Там пее с Кирил Семов, Лиана Антонова и Ахинора Куманова (Нора Нова). Вокал е в оркестъра "Джаз темпо", прераснал в Биг бенд на Българското национално радио. През 2017 г. у нас бе отбелязан 90-годишният юбилей на Лени Вълкова.

Новините от днес и със задна дата