вторник, 17 декември 2019 г.

Лекарският съюз с гневна реакция след срещата на премиера със сестрите


Българският лекарски съюз (БЛС) излезе с официална позиция днес след срещата на премиера Борисов с медицинските сестри вчера, на която присъства здравният министър Кирил Ананиев и други негови колеги.

Ето и позицията на лекарския съюз:
По време на срещата, съзнателно или не, се насади внушението, че лекарите са "лоши хора с големи заплати". Внушение, внасящо допълнително напрежение в съсловието, задълбочаващо конфликта и противопоставянето между работещите в сектора.
Български лекарски съюз с безпокойство проследи вчерашната среща в Министерски съвет, последвалите публикации в медиите и тиражираните в публичното пространство внушения и твърдения. Безпокойство, породено от факта, че специалисти, с които ние работим ежедневно в екип, индиректно застанаха срещу нас - лекарите.
Създаде се ситуация, от която не печели никой, нито специалистите по здравни грижи, нито лекарите, най-малко пациентите. Ситуация, в която има само губещи.
Остро възразяваме срещу направените внушения, че "парите за здраве отиват в джобовете на лекарите". Същите тези лекари, които застават с имената си и във всеки един момент могат да бъдат подведени под съдебна отговорност.
Цитираните по време на разговорите лекарски заплати са единици, нещо повече - немалка част от специалистите по здравни грижи у нас получават по-високо възнаграждение от исканото от тях (две минимални работни заплати). Заплатите на лекарите и специалистите по здравни грижи у нас зависят от приходите на болницата от клинични пътеки, т.е. от лекуваните в даденото лечебно заведение пациенти.
БЛС не е спирал да се бори за достойното заплащане на своите колеги. Съсловната организация поиска и успя да извоюва в НРД 2020-2022 да има осезаемо повишение на цените на клиничните пътеки - единствен за момента законен начин за повишаване на приходите на лечебните заведения и респективно - приходите на работещите в тях. За първи път БЛС извоюва да се запише минимален процент от приходите на лечебното заведение, които да са гарантирани за заплати на лекарите и специалистите по здравни грижи. Нещо повече: Като страна в преговорите по Националният рамков договор Съсловната организация покани и за първи път ръководството на БАПЗГ присъства на преговорите.

БЛС многократно е заявявал, че не подкрепя лошите практики и злоупотребите, многократно е настоявал - има ли виновни те да бъдат наказвани с цялата строгост на закона. Всеки опит за обобщение и внушаване на групова вина е неправилен и опасен. Пътят на решаването на проблемите в системата обаче не е чрез спекулации, ултиматуми и лов на вещици. Нито чрез обострянето на отношенията между специалистите, които работят всеки ден заедно, рамо до рамо, под огромно напрежение, борейки се за спасяването на човешки животи.
Припомняме, че в знак на недоволство медицинските сестри опънаха палатков лагер пред Министерски съвет и заявиха, че няма да си тръгнат преди да се срещнат с министър-председателя. Те настояват още да се изпълни заложеното заплащане в Колективните трудови договори в отрасъл здравеопазване - 950 лв.
След продължилия близо 2 часа разговор двете страни са се разбрали да се видят отново през следващата седмица, когато ще се подпише и Националният рамков договор. През 2020 г. заплатите ще се увеличат. Медицинските сестри споделиха, че срещата е първа крачка и имат обещание, че специалистите ще работят заедно с институциите. Палатковият лагер беше вдигнат минути след разговора.

Новините от днес и със задна дата