понеделник, 16 декември 2019 г.

Медицинските сестри: Искаме да спрем да крадем, да пишем фалшиви пътеки и фалшиви болнични / видео

 
Протестиращите медицински сестри вдигат палатковия лагер пред Министерски съвет. Това съобщи пред журналисти лидерът на новоучредения Синдикат на медицинските специалисти Мая Илиева след близо двучасовата среща с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет.
На нея присъстваха и вицепремиерът Томислав Дончев, както и министрите Деница Сачева,
Кирил Ананиев и Младен Маринов, който бе извикан спешно от Борисов след разкритията за злоупотреби и нарушения в лечебните заведения, които направиха медицинските сестри.
Мая Илиева посочи, че по време на разговора, който бе излъчен на живо във Фейсбук, е постигната договорка за нова среща със здравния министър. Тя ще стане факт след подписването на Националния рамков договор. На срещата ще бъдат разписани официално поетите от правителството ангажименти.
А те са - по-строг контрол и преразпределение на публичните средства, както и проверки в болниците за това дали се надписват клинични пътеки. Правителството потвърди ангажимента си за увеличаване на възнагражденията на медицинските специалисти, но това ще става постепенно. Протестиращите обявиха, че искат стартова заплата от 1200 лева.
По време на разговора с премиера, медицинските сестри признаха, че в ежедневната си работа са принудени да издават фалшиви болнични листове и да фалшифицират клинични пътеки.
"Искаме да спрем да крадем и парите да отиват за хората, ние пишем фалшиви пътеки и даваме фалшиви болнични, защото няма лекари. Ние крадем от собствените си пенсии. Тогава парите няма да останат, те ще преостанат", заяви сестрите.
Те настояха за въвеждането на електронна здравна карта, както и на пръстови отпечатъци, индетификация за лекарите и обявиха, че са готови да изнесат светкавични данни за мащабни злоупотреби в сектора на здравеопазването.
След тези разкрития, премиерът повика и вътрешния министър Младен Маринов, като му разпореди дирекция "Борба с организираната престъпност" и Икономическа полиция да се включат в борбата с корупцията в здравния сектор.
По време на срещата протестиращите изказаха твърдения, че няма болница в държавата, която да работи по правилата, тъй като извънредните часове труд са извън нормите на Трудовия кодекс, а медицинските специалисти работят на повече от един трудов договор.
Преразпределението на средствата пък ще бъде разписно в новия рамков договор, който предстои да се разпише следващия четвъртък. Там ще има ясно уточнение какъв точно процент от приходите на болниците по клинични пътеки ще бъдат задължително заделяни за заплати, както и конкретно съотношение, което ще регламентира заплащането на лекар, медицински сестри и други здравни работници.
Медицинските сестри ще присъстват на подписването на рамковия договор и ако нещо не ги удовлетворява, отново ще излязат на протест.
"Срещата е първа крачка. Имаме обещанието за това, че ще работим заедно. Имаме уверението, ще ще се помага за решаването на нашите проблеми и ще се опитваме да работим заедно за по-добро здравеопазване", каза една от медицинските сестри, участвали в разговора с Борисов.

Новините от днес и със задна дата