сряда, 20 ноември 2019 г.

От здравното министерство с извънредни новини по случая с починалото детенце


Министър Кирил Ананиев получи предварителен доклад от извършваната проверка на дейността на трите лечебни заведения - Специализираната детска болница "Проф. д-р Иван Митев", УБ "Лозенец" и УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", имащи отношение към случая с починалото в края на миналата седмица 3-годишно дете. Това съобщиха от пресслужбата на здравното министерство.

В хода на проверката е изискана и обработена цялата налична медицинска документация както от болниците, така и от личния лекар на детето, взети са предвид и становищата на лекарите, участвали в диагностично-лечебния процес.

На база на извършената аутопсия причината за смъртта е изяснена - тежка двустранна хеморагична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове). Пневмонията е причинена от вирусна инфекция, заради която са възникнали и допълнителни усложнения - тежки двустранни кръвоизливи в надбъбречните жлези. Към момента не са готови всички резултати от хистологичните изследвания, които се очакват до седмица.
С намерението да се извърши пълно проучване на случая е възложено провеждането на три независими експертизи - от специалист по инфекциозни заболявания, детски пулмолог и вирусолог. На база резултатите от проверката, заключенията на експертите и аутопсията, ще бъдат изготвени 4 констативни протокола и окончателен доклад. Докладът ще бъде изпратен на министъра на здравеопазването до края на следващата седмица.
По-рано днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев проведе среща с директорите на трите лечебни заведения - СБАЛДБ "Проф. д-р Иван Митев", УБ "Лозенец" и УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". Към момента и тримата директори са временно отстранени от длъжност до приключване на процесуално-следствените действия по случая.
След срещата директорът на педиатричната болница Димитър Русинов подчерта, че тримата директори ще окажат пълно съдействие с документация по време на проверките. Съдействаме максимално на проверките, каза директорът на Пирогов проф.Асен Балтов, а директорът на болница Лозенец" проф. Любомир Спасов се въздържа от коментар.
По разпореждане на министър Ананиев временно отстранена е и приелата детето в Педиатрията д-р Елена Георгиева.
Сезирана е и Комисията по професионална етика към съответната Районна колегия, която следи за спазване на професионалните медицински и морално-етични въпроси, свързани с упражняването на професията.
Какво разкри Борисов от Загреб
От хърватската столица, където участва в конгрес на Европейската народна партия, премиерът Бойко Борисов заяви, че е потресен от действията на секретарките на шефовете на болниците, които родителите на детето са снимали.
"Днес следователите са влезли и са разпитали родителите, разпитали са свидетели. Иззети са рецепти, документи, защото сега мога да го кажа, защото записът вече е иззет - родителите са снимали буквално в какво състояние е детето. Те са снимали как се държат секретарките на шефовете на болниците. И просто съм потресен от това, и затова взех толкова резки решения", каза Борисов пред журналисти, както става ясно от видео, качено на страницата му във фейсбук.
Временното отстраняване на тримата директори стана по-рано днес именно след настояване на премиера, който разговаря с родителите на починалото дете.
"Ананиев, видяхме се сега с родителите на починалото дете. Докато траят проверките на прокуратурата и съдебно-медицинските експертизи, искам да отстраниш всички директори на болници и всички, които са замесени в процеса", каза министър-председателят пред журналисти в началото на днешното правителствено заседание.
Борисов каза още, че трябва да се говори с прокуратурата, за да се ползва Военномедицинската академия за експертизите, защото там са едни от най-добрите лекари.
"Трябва да има възмездие. От наша страна това, което трябва да се направи, трябва да бъде направено днес", изтъкна Борисов.

Новините от днес и със задна дата