Резултат с изображение за робот-асистирана хирургична интервенцияПървата робот-асистирана хирургична интервенция във Варна бе извършена от проф. Красимир Иванов, съобщиха днес от пресслужбата на Университетската болница "Св.Марина" в крайморския град.


В лечебното заведение е инсталиран четвърта генерация робот DaVinci Xi, който позволява да се извършват всички видове операции в коремната и торакалната хирургия, в урологията и гинекологията.

Интервенциите са изключително щадящи пациента и гарантират бързо възстановяване с минимална травма и следоперативен контрол.

Медицинският университет във Варна и университетската болница подготвят 4 екипа, които да работят с роботизираната система.

Лекарите са преминали обучение във водещи европейски клиники и имат амбицията Варна да се превърне в център за подготовка на висококвалифицирани медици за роботизирана хирургия.

Ръководствата на университета и болницата са поставили и въпроса за финансирането на този вид дейност пред здравното министерство и НЗОК, тъй като в момента касата плаща само за робот-асистирани операции в областта на гинекологията.