сряда, 20 ноември 2019 г.

Д-р Атанасов: Представянето на случая с починалото дете е ужасна манипулация

Поднасям искрените си съболезнования към родителите на 3-годишното починало дете. Не съществуват думи, с които да се опише такава трагедия. За мен представянето на този случай е ужасна манипулация на хора в сянка, чиито имена ние едва ли ще разберем. По долен начин те се възползват от трагедията на млади хора без медицинско образование, за да постигнат користните си цели. Това заявява д-р Александър Атанасов, специализант по педиатрия в свой коментар за смъртта на малкия Александър, който издъхна в "Пирогов" на 14 ноември, след като родителите му търсиха помощ в три лечебни заведения.

Публикува мнението на д-р Атанасов без редакторска намеса.
"Казвам се д-р Александър Атанасов. Специализант съм по педиатрия. Това е моят коментар по темата за починалото дете. Заставам зад думите си открито със собственото си име. Постът ми ще бъде много дълъг, но ви МОЛЯ да го прочетете докрай. Поднасям искрените си съболезнования към родителите. Не съществуват думи, с които да се опише такава трагедия. За мен представянето на този случай е ужасна манипулация на хора в сянка, чиито имена ние едва ли ще разберем. По долен начин те се възползват от трагедията на млади хора без медицинско образование, за да постигнат користните си цели.
Какви са те? Ще поговорим в края на коментара. Какви са средствата? Голяма частна медия, адвокат по медицинско право и бивш здравен министър, който е лекар по образование и един от най-големите коремни хирурзи на България. Забележете, че става въпрос за хора с име и авторитет в обществото, но НИТО ЕДИН НЯМА компетентност по детски болести. Манипулацията започва в съботното предаване на медията, когато главното действащо лице е адвокатът. Тя задава въпрос след въпрос и говори тежко, но за внимателния зрител издиша бързо. Нека се спрем на думите ѝ. Тя пита защо детето не е прието още сутринта в “Детската педиатрия”? – първо няма детска педиатрия, има само педиатрия. Уважаемата госпожа се излага.


Второ, детето не е прието, защото директно е доведено от родителите си без да е прегледано от личния си лекар и без да е докарано от линейка. Попада на партерния етаж на СБАЛДБ заедно с десетки други деца за планов прием и за спешен прием. . Забележете, че никой не попита защо родителите не са завели детето при личния му лекар, който евентуално да издаде направление за хоспитализация или защо не са викнали екип на ЦСМП. По-късно в репортажа дамата директно изказва лично мнение, че детето е трябвало да бъде хоспитализирано без да има никаква компетентност да го прави. Позволява си да прави обидни квалификации към екипа на болницата, имайки единствено писмото на съсипани родители като доказателство.
От своя страна водещата пита дали е достатъчно да има 6 интензивни легла в СБАЛДБ за “цяла България” без да има представител на болницата, който да отговори. Веднага възниква уместният въпрос, трябва ли на една софийска болница да се вменяват такива функции и как се чувстват колегите от интензивните звена в Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, които спасяват деца не по-зле от софийските. Следва яростен призив към управляващите веднага да се построи “нормална” детска болница. Наблягам на думата ВЕДНАГА. В понеделник в сутрешния блок на частната медия темата продължава. Водещият е човек, който си позволи преди няколко години в национален ефир да изкаже твърдението, че има съмнения за дете, увредено от ваксина при все, че ставаше въпрос за ясно доказана диагноза Метахроматична левкодистрофия.
Да припомним, че тогава течеше кампания срещу здравния министър и имаше скандал с внос на ваксини от Турция. Водещият започва предаването с кратка хронология, изпълнена с недоказани твърдения. “Първо са били в Детската болница, където никой не им обърнал внимание” – това вече го разгледахме. “След това в Лозенец” – няма официално изявление за случая от болницата. И най-скандалното е “връщат се обратно в Детската болница, откъдето ги препращат в Пирогов”. Не, уважаеми господин водещ, детето не е препратено. То е прието, влошава се, РЕАНИМИРАНО Е, животът му е СПАСЕН в Детската болница и тогава е препратено към Пирогов, където е Детската реанимация. За съжаление там отново се влошава и умира. Това е истинският ход на събитията.
Предаването продължава с разтърсващия разказ на едни съсипани хора как детето им едва ли не е било убито нарочно. Уважаема медия, с какви очи се възползвате от тях? Защо не ги оставихте да тъгуват на спокойствие? Нямате ли грам съжаление? А, ако те сами са ви потърсили, не мислите ли, че е крайно непрофесионално да излъчвате в национален ефир толкова пристрастни твърдения преди официалния край на разследването? Камерата показва красивото и много тъжно лице на репортерката, която в личния си профил във фейсбук ще пусне цитат от техните думи. Това се нарича пропаганда. Дори не искам да обяснявам от колко вируса може да умре човек в 21-ви век в отговор на думите на бащата.
Следва гост един бивш здравен министър, чийто екип прие срамната Наредба 34 за специализациите, прогонила няколко випуска млади лекари от България. Той директно в национален ефир си позволява да изкаже твърдението, че приемащите лекари са със слаба квалификация. Господин министър, за тази реплика Вие заслужавате да бъдете съден. На базата на какво го твърдите? На медийни изяви на некомпетентни хора и съсипани родители? Вие самият сте коремен хирург, а не педиатър. Разполагате ли с документацията от извършените процедури и имате ли необходимите познания и умения да оцените колегите си?
Време е да сложим край на поста и да се запитаме “КОЙ” има интерес от тази атака, защо сега и защо срещу СБАЛДБ? Отговорът е ясен. През лятото Министерството на здравеопазването пусна една съшита с бели конци обществена поръчка за довършване на негоден груб строеж и превръщането му в Национална детска болница. Камарата на архитектите обжалва във ВАС. Няколко лекари от СБАЛДБ ги подкрепиха като присъстваха на съдебния процес. До дни ВАС трябва да се произнесе. Спомнете си за внушението “ВЕДНАГА” да се построи болницата…
P.S Съсипаната от болка майка пусна в своя профил тежка обида към колегата, участвала в спасяването на живота на детето ѝ в СБАЛДБ. Помолила е постът ѝ да се споделя. До тук споделянията са над 2000. Има стотици коментари със заплахи и обиди. Да видим колко споделяния ще събера аз... (дано усещате тъжната ирония).


Новините от днес и със задна дата