четвъртък, 21 ноември 2019 г.

9-те най-мощни хранителни вещества, които могат да убият раковите клетки

9-те най-мощни хранителни вещества, които могат да убият раковите клетки
Правилното хранене може да помогне за предотвратяване на рак.
Проучванията показват, че над 90% от всички видове рак могат да бъдат свързани с ежедневна диета и начин на живот.
Учените са запознати и с онези вещества, които са в състояние да унищожат раковите клетки.


Връзките между начина на живот, диетата и рака са добре известни. Изследване от 2008 г. на учени от Тексаския университет в Хюстън установи, че „ракът е предотвратимо заболяване, което изисква големи промени в начина на живот“.

Учените от Харвардския университет, завършвайки своите изследвания през 2016 г., също заявяват, че „Появата на рак може да бъде предотвратен от промените в начина на живот“.

По-специално, според учените, в диетата трябва да присъстват храни, съдържащи антиоксидантни или противовъзпалителни съединения, които имат противотуморни свойства.
Следните вещества са сред най-мощните борци с ракови клетки:

Селен.
Селенът може да повлияе на раковите клетки по различни начини. Активира процеса на детоксикация в организма, като елиминира канцерогените. Селенът също има способността да инхибира растежа на туморите. Проучванията показват, че приема на селен може значително да намали риска от смърт от рак - до 50 процента в някои случаи.

Източници на селен са говеждо месо, картофи, скумрия, зеле, херинга, шам-фъстък, бразилски орех.

Gingerol
Това вещество се намира в големи количества в джинджифила. Изследване, проведено през 2016 г. от Центъра за растителна биотехнология и молекулярна биология в Индия, обявява gingerol за най-ефективното антираково съединение, открито в корен от джинджифил.

В допълнение към gingerol, коренът на джинджифила съдържа и редица други противоракови съединения, например, например zingeron, paradol, shogaol. Според наличните данни съединенията в джинджифила са в състояние да инхибират растежа и разпространението на ракови клетки при рак на гърдата и колоректален рак.

Sulforaphane.
Това съединение се намира в кръстоцветните зеленчуци (различни зелеви). Според списанието Natural Health, сулфорафанът е в състояние да унищожи раковите клетки, намалява възпалението, което допринася за развитието на рак, помага за предотвратяване на промените в ДНК, които могат да доведат до рак. Сулфорафанът също има способността да деактивира ензим, който превръща прокарциногените в активни канцерогени.

Витамин С.
Този витамин доказано намалява възпалението. В организма той се бори със свободните радикали и в правилната доза може да убие раковите клетки.

Кверцетин.
Веществото се намира в изобилие в ябълки, грозде, червен лук и домати. Проучванията показват, че провеждането на диета с високо съдържание на това растително хранително вещество може да намали риска от рак с до 50 процента. Кверцетинът защитава клетките и ДНК от увреждане, причинено от свободните радикали.

Витамин D.
Той е важно хранително вещество, известно с това, че заздравява костите и има антидепресивни ползи, но също така помага за предотвратяване на рак. Проучванията показват, че витамин D е особено полезен за предотвратяване на рак на простатата, колоректален рак и рак на черния дроб.

Куркуминът.
Това активно вещество се намира в куркумата. Почти всяка година се провеждат изследвания, при които куркуминът проявява своите противоракови свойства.  Учените са категорични, че куркуминът може да унищожи клетките на рак на дебелото черво, рак на костите, рак на гърдата и простатата.

Проантоцианидини.
Учените характеризират проантоцианидините като мощни хранителни вещества, които могат да забавят растежа на рака, като убиват туморните клетки. Проантоцианидините също помагат да се предотврати увреждане на черния дроб, причинено от химиотерапия. Богат източник на тези вещества са гроздови семена.

Oleokantal.
Това хранително вещество се намира в зехтина. По време на експериментите, когато олеокантал е добавен към суспензия от ракови клетки, учените наблюдават бързата смърт на такива клетки, буквално в рамките на 30 минути. Оказа се, че олеокантал е в състояние да проникне в раковите клетки и да унищожи тяхната структура./Zdrave.to

Новините от днес и със задна дата