петък, 18 октомври 2019 г.

Туск до македонците: Сгрешихме, не се предавайте! Юнкер: Смятам, че това е историческа грешка!

Липсата на покана за започване на преговори за Северна Македония и Албания е грешка, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след последното си заседание начело на европейските лидери. “Северна Македония и Албания не бива да се чувстват виновни. Те са готови да започнат преговори днес.За съжаление, няколко страни членки не са готови”, заяви председателят с огорчение. Става дума за Франция, която смята, че сега не е време за приемане на нови членове. Президентът Еманюел Макрон настоява първо да се направи промяна в правилата.
Той получил подкрепа от германския канцлер Ангела Меркел, която съобщи след края на срещата, че държави, чието население представлява 40% от европейското имат резерви разширяването да бъде продължено сега. Против е и Холандия, която смята, че Албания все още има проблеми с върховенството на правото и разделението на властите и е рано да получава покана от ЕС. Резерви с готовността на кандидатите има и Дания. Доналд Туск призова македонците и албанците да не се отчайват. “Разбирам вашият гняв, защото вие си свършихте работата, а ние - не”, добави той.

 Председателят на Съвета, чийто мандат изтича на 1 декември, каза че ЕС е сложен съюз, където вземането на решения понякога отнема време, но че двете кандидатки един ден ще влязат в него. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че е разочарован. “Смятам, че това е историческа грешка”, добави Юнкер. През последните 16 месеца страните членки отлагат за трети път Скопие и Тирана, въпреки докладите на Еврокомисията, че те са готови да започнат преговори. Това няма да може да стане преди средата на следващата година, тъй като евролидерите решиха да се върнат към въпроса за разширяването чак на срещата ЕС-Западни Балкани през май в Загреб. Френският президент Макрон обясни след края на срещата в Брюксел, че ЕС трябва да си реши собствените проблеми, преди да кани нови членове. Той посочи, че ЕС изпитва и сега проблеми да финансира дейността си и илюстрира разширяването със сандвич, в който ако прекалено много размазваш маслото върху филиите, накрая вкусът е като на сух хляб.

“Признаваме, че някои усилия са направени и че са дадени обещания, но не всичко е изпълнено”, каза френският президент. Според него отношенията със съседите не трябва да се изчерпват с разширяване.

Новините от днес и със задна дата