петък, 11 октомври 2019 г.

Министър Вълчев за учителката, ударила дете с чин: За дисциплинарно уволнение е


По-строго наказание за учителката, ударила дете с чин в училището в софийското село Яна, ще поиска образователният министър Красимир Вълчев. Това обяви самият той пред bTV тази сутрин. 
"Това е недопустимо. Вдигането на чина и липсата на последваща грижа за детето са двете непрофесионални реакции, за които трябва да ѝ бъде търсена отговорност. Аз ще настоявам за по-строго наказание - това е проява за дисциплинарно уволнение", коментира Вълчев.
Все пак министърът заяви, че първо проверката трябва да покаже дали и друг път педагогът е посягал на ученици, каквито сигнали има.

Пострадалото момиченце - Соня, остава под наблюдение в "Пирогов". Бащата на детето - Христо Кондов, каза, че то има болки в ребрата и синини по коремчето, освен това е стресирано и уплашено.
По думите му в опита си да се скара на съученичката, която стояла до дъщеря му, учителката повдигнала чина, след което го бутнала. Оплакванията от болки дошли след около 10 минути. Бащата обясни, че учителката е излязла от стаята и не е обърнала внимание на шестокласничката. Освен това той подчерта, че живеят в близост до училището, но никой не е прибрал дъщеря му или пък е позвънил по телефона на родител. Последвало е транспортиране на момичето с линейка.
Кондов изтъкна, че това не е първи инцидент с въпросната учителка. По думите му жената е посягала и друг път на деца, удряйки шамари, често повишавала тон.
Директорът на 116 ОУ "Паисий Хилендарски" Райна Стоилова коментира, че учителката е по-рязка в изказа си и прави повече забележки на децата. Въпреки това досега не е получавано оплакване, но не отрича, че са използвана агресия срещу учениците. Стоилова обясни, че са проведени разговори с учителката да бъде по-умерена, именно, защото по-резкият тон предизвиква обратна реакция на децата.
Децата са влезли със закъснение в час и са вдигали шум в съблекалнята. Учителката по физическо възпитание влиза в класната стая като настоява отсъствията да останат неизвинени, а не като закъснения. Това предизвиква спора с децата. Те се оправдават, че са се извинили. Така учителката по физическо възпитание се нервира и повдига чина. При това пострадалото дете Соня получава удар в областта на корема от ръба на чина, обясни по-рано директорката пред БНТ.
"Много често се случва да се караме, защото децата не са дисциплинирани и нарушават вътрешния ред в училището. Децата имат проблем с дисциплината. Предстои да разговарям с учителката по физическо възпитание, защото вчера колегите даваха показания. Ще поискам обяснение и със сигурност ще се наложи наказание. Става въпрос за афект", каза още директорката.

Новините от днес и със задна дата