четвъртък, 10 октомври 2019 г.

Учителка удари с чин шестокласничка в клас след спор

Снимка: БНТ
Шестокласничка пострада след спор между нейна съученичка и учителка по физкултура. 12-годишното дете е прието в "Пирогов" като е оставено за наблюдение тази вечер. Сезиран е и Инспектората по образование, който е започнал проверка.
Инцидентът става в 116 ОУ "Паисий Хилендарски" в софийското село Яна Това около 15:30 днес. В час по физическо възниква спор между ученичка и учителката заради закъснение на ученици. Преподавателката настоявала на закъснелите да се напишат отсъствия. Спорът продължава и след края на часа. Детето влиза в час по история.

 След него тръгва  и учителката по физическо. Тя разтърсва чина му, от което е пострадало друго дете, седящо на същия чин.
"Не съм ѝ казвала нищо, говорихме си с приятелката ми и тя ми каза да напусна часа. Аз ѝ казах, че няма да го напусна и че е щяла да ми счупи телефона и тя вдигна още един път чина, като видя, че е ударила Соня, напусна часа", разказа едно от децата пред bTV.
Въпреки че е свидетел на случилото се, учителката по история не уведомява веднага директорката, а след часа шестокласничката се прибира и съобщава за силни болки в ребрата.
"Тя дойде до вкъщи и припадна. Извика "Мамо" и падна на стълбите. Разказа ми, че се е карала на съученичката до нея, станала много нервна, почнала да вика, да тропа и после е хвърлила чина върху тях", разказва бабата на пострадалото дете Цветанка Върбанова.
"Звъннаха ми от вкъщи и ми казаха, че госпожата е метнала с чина по детето, което е на 12 годинки и е 20 кила с мокри дрехи. В момента е в "Пирогов" и не знам точно къде е. Причина не мисля, че има, тя е една от най-добрите ученички, нито отговаря, нито се налага. Как си позволява тази госпожа да го направи? Ние си не си бием децата, тя ще ми хвърля чин по детето", споделя бащата Христо Кондов.
Колеги на учителката по физкултура и нейни ученици разказаха, че това не е първата агресивна проява на преподавателката по физкултура.
Директорката на училището Райна Стоилова признава, че преподавателката е "по-рязка, смисъл кара се на децата" и е превишила правата си като в случая е пострадало дете, което няма вина.
"Изключително неприятен инцидент е, защото всъщност тук става въпрос за едно изпускане на нерви в състояние на афект. А поводът е, че децата са закъснявали за час и става пререкания между учителката и едно от децата. Не е поискало да бъде прегледано, прибрало се е вкъщи и не е останало за последния 6-ти час", каза още директорката пред БНТ.
Сигнал за инцидента е подаден и в полицията. Образователният инспекторат също ще проверява случая.

Новините от днес и със задна дата