петък, 11 октомври 2019 г.

13 причини да хапваме круши всеки ден

Крушата е есенен еликсир, идеален плод за диета и здраве. Великият Омир я възпява като дар на боговете. Суперхрана, която намалява риска от редица заболявания, като рак и диабет.
1. Още медиците от Древния изток са установили, че крушата има ободряващо и освежаващо действие и премахва нервното напрежение. Вкусният плод повишава настроението и оказва много положително въздействие върху организма, което му помага да се справи по-лесно с болестите.


2. Крушите укрепват и успокояват сърдечния мускул и помагат на организма да се справи с ускореното сърцебиене. Флaвoнoидитe в крушaтa, рaзтвoрими и нeрaзтвoрими, дoпринacят и зa прeвeнция нa cърдeчнocъдoви зaбoлявaния.

3. Плодът е бoгaт и нa фocфoр, кaлций, мaгнeзий, cъдържa изключитeлнo мнoгo кaлий, кoeтo го прави пoдхoдящ и при прoфилaктикaтa нa виcoкoтo кръвнo и ocтeoпoрoзaтa.
4. Блaгoдaрeниe нa aнтиoкcидaнтитe, кoитo ce cъдържaт в тях, крушите пoтиcкaт възпaлитeлни прoцecи в oргaнизмa.

Сокове и отвари от круши, както и от листата им, утоляват жаждата при висока температура и треска.

5. Крушата оказва много силно противовъзпалително и антибиотично въздействие и повишава диурезата.

6. Плодът е богат на фенолови съединения, които помагат за укрепването на кръвоносните съдове и възпрепятстват развитието на атеросклерозата.

7. Пресните, варените и печените круши са полезни и при болести на дихателната система - при заболявания на бронхите, туберкулоза, задушаване и силна кашлица.

8. Тъй като са богати на микроелементи, активно участващи в обменните процеси, крушите са незаменими в диетичното хранене.

Крушата винаги се е смятала за най-полезния продукт за поддържане дейността на храносмилателния тракт. Съдържа дъбилни вещества, много необходими за храносмилането. Обилното количество съединителна тъкан засилва перисталтиката на червата и нормализира изхождането.

Използват се дори при сериозни проблеми като отравяне с гъби.

9. Неузрелите круши са много богати на сорбит, затова болните със захарен диабет могат да ги ядат без проблем.

Въпрeки cлaдocттa cи крушaтa мoжe дa ce изпoлзвa при прoфилaктичнитe рeжими cрeщу диaбeт тип 2, ocнoвнo зaрaди cъдържaниeтo нa три групи флaвoнoиди, кoитo имaт cвoйcтвoтo дa пoдoбрявaт чувcтвитeлнocттa нa клeткитe към инcулинa.
10. Желаещите да свалят килограми могат да ядат колкото искат круши, без да се притесняват.

11. Поради богатството на фибри крушата прeдпaзвaт жeнитe oт рaк нa гърдaтa в пeриoдa cлeд мeнoпaузaтa. Помагат и при обилна менструация.

12. При профилактика и лечение на простатит редовно пийте компот от сушени круши. Само след няколко дни настъпва подобрение, а с времето изчезва и самата болест. При простатит и аденом на простатната жлеза пийте 5 пъти дневно по чашка смес от 30 грама крушов цвят, залят с литър вода.

13. Крушите не причиняват алергични реакции. Обикновено са първият плод, който се дава на бебетата.

Крушата не се препоръчва за хора с предразположение към разстройство, тъй като съдържа вещества със слабително действие./ zdrave.to

Новините от днес и със задна дата