петък, 11 октомври 2019 г.

Учителката, обвинена, че е ударила дете с чин: Преди инцидента то е паднало


Учителката от основно училище "Паисий Хилендарски" в софийското село Яна отрече да е удряла с чин шестокласничка. 12-годишното момиче е настанено в "Пирогов" с наранявания в коремната област, а близките му заявиха, че преподавателката е "метнала" чина по него.
Учителката по физическо възпитание Фани Стоянова обаче разказа своята версия, която доста се различава. По думите й всичко започнало, защото пострадалата и нейни съученички вдигали шум от съблекалнята до физкултурния салон във време, в което трябвало да бъдат в час по история, съобщи Нова телевизия.
Чувайки викове и писъци, тя отишла да провери какво става. Заварила шестокласничките да подканват две момиченца от първи клас да се бият в съблекалнята. Потушила напрежението, отвела по-големите ученички в кабинета по история и разказала на колежката си какво е видяла. Тогава едно от замесените деца - Станка, нарекло Стоянова "лъжкиня" и започнало да я обижда
"За да спра тези вулгарни изказвания и да я респектирам, аз повдигнах и тропнах чина пред нея. Тя се развика, че ще й счупя телефона и бутна чина към мен. Аз просто го върнах обратно", каза още учителката.
На същия чин седяло и пострадалото момиче. Стоянова беше категорична, че действията й не може да са причинили сериозните наранявания на детето, настанено в "Пирогов". По думите на учителката по-рано то паднало, докато се гонело със свои съученици.
Стоянова разбрала, че ученичката е пострадала от нейната баба. Възрастната жена нахлула час по-късно в училището, обърнала чин върху преподавателката и заплашила, че ще я убие.
Бащата на раненото момиче - Христо Кондов, пък е категоричен, че ще премести дъщеря си в друго училище.
Инспекторатът по образование започна проверка по случая, а родители и учители разказват, че скандалите в час са честа практика. Училището няма физическа охрана и камери във всички стаи.
От Министерството на образованието заявиха, че ако по случая бъде доказана вина на учителката, ще се изискват най-строги наказания. По-рано днес просветният министър заяви, че по подобна проява е недопустима и по принцип учителката е за дисциплинарно уволнение, но все пак ще се изчака проверката. Ще бъде взето предвид също дали и друг път Фани Стоянова е превишавала правата си, след като бащата заяви, че тя удряла шамари на децата.
 .

Новините от днес и със задна дата