четвъртък, 26 септември 2019 г.

Изабел Русинова презентира в Италия, новата си книга - "La regina delle rose"

Събота, 16 Февруари, 2019 18:58:18  Автор: Катя Стоянова, BurgasNovinite.BG

Изабела Русинова, една от най- забележителните жени в италианското кино, театър и литература е от български произход. Родена е в София. Израснала е в Триест, но живее в Рим. 

През май, 2016 г., тя получи грамота и награда “Златен век”– печат на цар Симеон Велики. Събитието се състоя в българското посолство в Рим. „Нося България в сърцето си и затова за мен отличието е много ценно. Щастлива съм от признанието, което получавам!”, сподели тогава Изабел Русинова, получавайки високото отличие.

С последната си творба "Царицата на розите"/“La regina delle rose”, тя препотвърждава изречените тогава от нея думи. Последователна в търсенето на персонажи олицетворяващи образа на силната жена, Изабел написа книга за Царица Йоанна, родена Джована-Елисавета-Антония-Романа-Мария, съпруга на цар Борис III и майка на Мария Луиза Сакскобургготска и Симеон II Сакскобургготски. Йоанна е четвъртата дъщеря на италианския крал Виктор Емануил III и на черногорската принцеса Елена Петрович Негош.

Авторката проследява връзката на царица Йоанна и цар Борис III от самото ѝ начало до нейния завършек. Всичко това е разказано от Русинова на базата на внимателни исторически изследвания. Но книгата няма за цел да бъде историческа, а по-скоро почит към любовта, която е по-силна от всички несгоди.

Тя описва живота на основните си герои, като драматично го вплита в бурния период за цяла Европа, преминавайки през международните интриги, възхода на нацизма в Германия, до завладяването на България от съветския комунизъм. Спира се и на все още неясната смърт на цар Борис, може би отровен по време на дипломатическото му посещение в Москва, както и на окончателното напускане на София от царица Йоанна.

През 2014 г., Изабел Русинова посети втория международен филмов фестивал "Златната липа" в Стара Загора. Тогава тя получи овациите на публиката, след прожекцията на "Последният крал" - лентата е на Аурелио Грималди от 2010-а. Сценарият е на самата Изабел, тя е и в ролята на Андромаха.

В не една от своите публични изяви тя изразява мнение, че винаги трябва да се говори за войната, майките, децата и споделя, че не я вълнува дали някой би помислил, че е прекалено театрално или познато. Докато има въоръжени конфликти, докато родители губят синовете и дъщерите си, изкуството няма право да мълчи", убедена е Изабела.

Като автор на няколко книги за велики жени и други инициативи тя е отличена с наградата Accademica Tiberina по специална препоръка от  Amnesty International.


Едновременно с успешната си кариера на артист, писател и сценарист Изабела Русинова е омъжена и има дъщеря Мария Кристина. Русинова се е снимала в над 40 филма.
--------------------------------------
Внукът на последния италиански крал откри във Флоренция представянето на новия роман на Изабел Русинова, разказващ любовната история между българския цар Борис и италианската царица Йоана Савойска.
Събитието посветено на романа, разкриващ любовната история на Цар Борис I и царица Йоана Савойска, бе открито от Емануеле Филиберто. Филиберто е внук на последния италиански крал Виктор Емануел III.
Събитието безспорно бе сред най-важните литературни новини в Тоскана.
С това видео, Изабела Русинова презентира предстоящата среща........

Новините от днес и със задна дата