четвъртък, 26 септември 2019 г.

Борислав Цеков се опълчи срещу лустрацията, БСП му върна жеста, покани го за депутат!

Петък, 29 Август, 2014 14:41:16    Катя Стоянова - BurgasNovinite.BG

За гнусното задкулисие в българската политика, НПО -та слели се с политиката и мрачния мизансцен на който се разиграва може да се пише много.

Ето го и последния пример. Идеологът на гражданското движение "Модерна България" Борислав Цеков и Председател на Управителния съвет на Института за модерна политика (ИМП) е поканен в листите на БСП. Самият Цеков потвърди, че са водени разговори за влизането му в листите на БСП, а днес обяви, че е приел. По естествено стечение на обстоятелствата друго не се и очакваше.

От "Модерна България" застават "за" изграждане на "Южен поток" и против подписването на Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС (TTIP). Все теми представляващи важна част от политическата програма на БСП, коментираха лаконично от "Позитано" 20.

 Бившият царски депутат подаде оставка във връзка с включването си в предстоящата предизборна кампания. В обръщение до ръководството на ИМП Борислав Цеков заявява, че решението му е свързано с включването му в софийската листа на БСП-Лява България като кандидат-депутат от гражданската квота. Макар, че в случая понятието "гражданска квота" е тотално опорочено при положение, че Цеков и неговата организация си работят в партийна полза на БСП от доста време. Цеков има особен принос да се нареди до "Съюз на комунистите в България", "Партия на българските комунисти" и "Комунистическа партия на България" с които БСП прави коалиция за лява България. По - надолу ще видите защо.

„Влизам в кампанията не за да се боря за пост, а като знак и възможност да започне мобилизиране на широка гражданска и политическа подкрепа за свикване на национален референдум срещу добива на шистов газ и Транслантическото споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ (TTIP) и в подкрепа на изграждането на "Южен поток", заявява още Цеков. На по фалшиво твърдение от това не сме ставали свидетели защото сливането и размиването на границите между гражданското общество, за чийто представител се представяше Б. Цеков и партиите е само по себе си антидемократичен акт от висша степен. И когато си готов да извършиш подобен акт ти го правиш с някаква идеална цел и тя в случая е преследване на нечисти мотиви.

14 Юли 2011 депутатите решиха на публични длъжности в дипломатическите ни представителства да не могат да се назначават български граждани, за които е установена принадлежност към Държавна сигурност. Депутатите от левицата тогава гласуваха "против". Общо гласувалите „за” поправката бяха 92 депутата, "против" 28 и двама "въздържали се". Парламентарната група на Коалиция за България настоя президентът да наложи вето върху Закона за дипломатическата служба, а лидерът на БСП Сергей Станишев посочи, че ще бъде сезиран и Конституционният съд, тъй като промените били антиконституционни и въвеждали лустрация по отношение на българските дипломати.

Новината за напредъка в България в нейната борба с бившия тоталитарен порядък обиколи световните медии в демократичния свят.

Законът бе приет вследствие на разкритията, направени в края на 2010 година от комисия, според която 40% от посланиците и ръководителите на българските мисии в чужбина са работели за тайните служби или контраразузнаването по време на комунистическия режим до 1989 година. Законът бе приет от мнозинството на ГЕРБ с ясната перспектива и уговорка той да бъде отменен защото самата партия ГЕРБ няма никакво намерение да се разделя с хората си работили за Държавна сигурност и това твърдение бе доказано от самите тях на малко по - късен етап, през 2012 г.

БСП не закъсня да сезира Конституционния съд и, за да легитимира "читавите" си намерения извика на помощ "независимата" (think tank) организация на Б. Цеков Института за модерна политика (ИМП). И ето го резултата от тяхната намесата:
Конституционния съд (КС) обяви лустрационни  текстове, забраняващи заемане на дипломатически длъжности от бивши сътрудници на ДС за противоконституционни и несъответстващи на международните договори като се позова на практика на Съда в Страсбург и реши, че  ако бъдат лишени от тази възможност това ще представлява дискриминация спрямо тях. Това стана в резултат на конкретни аргументи  предоставени от представители на Институт за Модерна Политика  (ИМП). Като с този акт на Конституционния съд казусът за Държавна сигурност и дебатът по темата се обезмислят.
Ето какви документи подписа Цеков в полза на това решение:
- по конституционно дело № 8 от 2011 г. относно противоконституционност и несъответствие с международни договори на Закона за изменение и допълнение на Закона за дипломатическата служба – виж определението на КС – тук. Становището на ИМП по делото от 12 октомври 2011 г. – тук. Решение на КС – тук. ИНСТИТУТ ЗА МОДЕРНА ПОЛИТИКА, БОРИСЛАВ ЦЕКОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ

Впрочем, представителите на think tank организациите биват определяни от БСП и другия ляв електорат като соросоиди, защото повечето от тях съществуват от финансите на Сорос и Фондация "Америка за България", организацията на Цеков също получава дарения от тях.

За същия принос Цеков можеше да бъде поканен за депутат и от ГЕРБ. Вижте защото:
През септември 2012 г.,  пореден "опит", с цел ПР-акция, за прокарване на лустрационен закон в парламента пропадна, като  единодушно бе отхвърлен от управляващото мнозинство от ГЕРБ. Само 4-ма от общо 69 присъстващи в залата депутати на ГЕРБ не се въздържаха, като двама отхвърлиха и двама подкрепиха лустрацията. Това даде възможност на депутатите от Коалиция за България да прокарат идеята си и бивши кадри да заемат ръководни позиции в законодателния орган.

Та, Цеков с две думи си е заслужил мястото до "Съюз на комунистите в България", "Партия на българските комунисти" и "Комунистическа партия на България" влизащи в коалицията "БСП - Лява България" с която ще се яви на избори Б. Цеков.   Този човек не е казал нищо по повод на медиите оглавявани от и собственост на хора работили за ДС. Тъкмо обратното, те са неговото любимо място за даване на интервюта. Но, организираше "кръгли маси" за свободата на словото в България.
  Дами и господа, от този частен случай може да се направи глобалното заключение, че България няколко години след влизането си в ЕС все още се намира в статус преход от тоталитаризъм към демокрация и няма изгледи скоро да се демократизира.
Македония прие Закон за лустрация още през 2008 г.
Законът е приет във всички държави от бившия комунистически блок, а в България все още е комунизъм и корупция, комплекс от причини водещи до бедност, която е факт!

Новините от днес и със задна дата