четвъртък, 26 септември 2019 г.

Министър Москов освен респект да предложи и идея за социализиране на циганите

Вторник, 9 Декември, 2014 13:15:49  Автор - Катя Стоянова - BurgasNovinite.BG

Ще се радвам министър Москов да предложи идея за социализиране на циганите защото тяхната етническа група е и социална група и е най - изключената социално. В основата на проблема стои точно невъзможността те да си плащат социалните осигуровки, да не могат да посещават лекар, да викат линейки и след като не могат да им помогнат да проявяват първичната си агресия на която са изоставени. Явно в Бърза помощ циганите припознават държавата, която трябва да понесе отговорност за тяхната реинтеграция.
И никой да не казва, че законите в страната са едни и същи за всички. Във всяка развита демократична държава социалната политика е насочена към социално изключените и неспособните да си помогнат сами. Нашето общество ги е изоставило на управлението на техните животински инстинкти. Няколко управления положиха усилия циганската общност да се превърне в отворена клетка на диви, разярени зверове подвластни на първичното и примитивното. Проблемът е кардинален и трябва да се решава не само с наложен респект провокиращ още по - голяма агресия. Всички цигански лидери, които са отклонявали финансови средства предназначени за подпомагане на тяхната общност също трябва да си понесат отговорността. Десетки неправителствени организации за работа с тази общност усвоиха милиони без да постигнат никакъв резултат поради отклоняване на средства за лично облагодетелстване. Циганите се държат в състояние на сегрегация и по друга причина, която е политическа и която е нечовешка и се отнася за българите като цяло, но засяга най вече циганската общност. Колкото си по - беден толкова по лесно можеш да бъдеш купен по време на избори. Стигнахме критичната граница в която има вероятност проблемът с циганите да се трансформира в непреодолим и неуправляем. При тази масова бедност в България и купуването на гласове, може би, част от решаването на проблема с циганите ще бъде и задължителното гласуване на избори.

От Хелзингския комитет пък ни излизат с някакви бошлаф теории, че в България наказателната отговорност е лична, а не колективна, с които наливат допълнително масло в огъня.
Ето, затова трябва да имаме силно гражданско общество, което в качеството си на носител на колективна изява не носи наказателна отговорност и което да се противопоставя на циганските набези, като поиска от законодателите правна защита от тях. Тези издевателства извършвани от една етническа група вече не са спорадичен случай,те са придобили признаците на явление и няма как да се разглеждат само като криминален случай чийто извършител носи лична отговорност. Ако следваме логиката на Хелзинкския комитет може би така трябва да разсъждаваме Бургазлии трудно ще забравят как цигани нападнаха спасителите си в наводнения квартал Комлука в едно с кмета ни.....ама така колективно си ги нападнаха.
С каквото имат под ръка. И кой е способен на такава реакция? Естествено, че хора, които са вече лишени даже от чувство за самосъхранение, а те са най - опасните!  
НФСБ и ПФ коварно използват проблемните цигани, за да се облажат с власт дрънкайки на струната на национализма. Боклуците от ДПС, които активно участваха в това циганите да се намират на този хал пък призоваха здравният министър Петър Москов да подаде оставка. Според тях той стигматизирал цял етнос. Москов реши и той да си начеше езика та отвърна, че било за него чест ДПС да му искат оставката.
Ресорът на здравния министър Москов включва Здравната каса в която трябва да е заинтересован да влизат и осигуровките на циганите. Освен това министърът е част от правителството и трябва да дава идеи за социализиране на тази напълно изключена социална група. Приветствам мерките предприети от мин. Москов, но се съмнявам да имат нужния ефект, ако не бъде приложен комплекс от такива. Все пак, ако някой започне да се справя с проблемите на циганите, които създават реципрочни такива и на нас ще получи адмирациите на цялото общество.

Новините от днес и със задна дата