четвъртък, 26 септември 2019 г.

Всичко дошло от ръцете и душата на Ставри Калинов е магия

Навлизане в света на Ставри Калинов, Автор - Катя Стоянова
Скулптор, художник, живописец, смайващ интерпретатор на думите. Щастливци ли са хората,  имали редкия шанс да кръстосат своя път с този на Ставри Калинов? И да, и не. За онези които го разбират, тази среща е щастие. Неразбиращите го…просто са си родени нещастни. Сребърна коса, без обичайната връзка на челото, благи сини очи, но силно сугестиращ поглед. Срещите с него са среща едновременно с нереалното и архирационалното, с детето и мъдрецa, с вероятното и невероятното, със стандартното и нестандартното, с отвъдното и земното, с копнежa за смирение и спонтанния възторг от бунта. След няколко часа разговор със Ставри Калинов се завръщаш от свят девствен, непокътнат от покварата на другия свят, в който пребиваваме ние.
Но малко тъжен, защото той страда от това, че Аз-ът се размива в ,,ниенето,, вместо да запазва своята конфиденциалност и цвят.  Според него трябва да се "нием,, със себе си, да сме такива, каквито сме,, и възприети от другите такива, каквито сме. Споделя животa не като детерминиран от научни закони. Разбива на пух и прах всяка теория за сциентизъм и сциентистки доктрини и остава в оня първичен и оригинален свят, в който живот имат само мисълта и свободата, като духовна, а не природна категория.

Фаворизира Бог и неглижира науката. Върл противник на ,,цитаделстването,, и цитатите. Той е от мислещите. Сам гради хипотези за живота. Тръгва от първоизточника и затваря цикъла, като се връща пак там. И всичко започва и свършва с божественото, претворено с нов семантичен израз на думите. Думите, които чуваме ние, за него имат друго значение, свързано неизменно с Бог. Чувства се свободен. А в онова, което е създадено от неговата мисъл и дошло от неговите ръце, е въплътен свободният дух.

Той не е проблем, логически, езиков и познавателен, както твърдят неразбиращите го. За неговия изказ е подходяща една дума на Рудолф Ото - ,,нуминозно,, т.е. дума за притежание на специфична категория уникалност, свързана с неестественото. За философията на онова което прави и говори С. Калинов, вдъхновеният четец на образи, Диди - Юберман вероятно би възкликнал, че става дума за отношението между Боговъплъщението и образа - за образа, ре-презентиращ отвъдност.

За Ставри Калинов мисъл без ,,реене,, не може и няма реч без мисъл. На фиксираното вече значение на думата или образа е противопоставено "семантично реене". Принципът "реене" на значенията от асоциации променя и идеята за контекст, произвеждаща йерархия - център и периферия на значенията, в центъра е произведението или думата, наоколо е средата. Между Бога и човекa има интензивен обмен на вещество и енергия. И когато има хармония, тоест организация на този обмен, нараства степента на подреденост - казва Ставри Калинов - т.е. намалява ентропията. Никога не е чувал за синергетика (sinergetikos-съгласувано действащ), но мислейки на глас, на практика доказа един от нейните принципи. Калинов е сред 100-те най-изявени, международно признати български личности - учени, творци, икономисти, които притежават "Сертификат за принос за развитие на страната".

STAVRI KALINOV
15.11.1944 Stavri Kalinov born in Vidin
1961 - 1964 Goes to high school in Vidin
1966 - 1968 Freelance worker in the field of poster and commercial advertising. Works on various art objects.
969 Accepted for wood carving in the Nikolai Pavlovich Higher Institute of Fine Arts
977 Graduates from the Academy of Fine Arts ( Sofia ) under the partonage of professor Asen Vasilev
1978 First marriage with Iva Mokanova
1980 Takes part in the "Humor and satire in art" exhibition with his famous sculpture "Charlie Chaplin"
Displays in Vidin and Sofia his first one-man-show of miniature plastic works.
1983 Exhibitions in Sofia , Vidin , Gabrovo and Varna .
1984 Exhibitions of bronze and silver miniatures in Aistria.
1985 Exhibitions in Melbourne and Sidney
1986 Exhibitions in Germany, Spain and England
1988 Miniature plastic works exhibited in "La galerie d'Etraz" in Lausanne ( Switzerland )
1989 Sculpture exhibition in Montreux (France)
1992 Exhibition of silk collages and interpretation of Rembrandt, Gustav Klimt, Van Gogh and Vladimir Dimitrov-Maistora in art gallery "Makta"
1994 Metal monster sculptures exhibited in the "Katie" gallery
1994 Metal monster sculptures exhibited in the "Katie" gallery
1995 Awarded "Crystal Star" by art gallery "Makta" for best exhibition of the year
Marriage to Sylvia Lyutakova
Exhibition in Los Angeles ( USA )
"The Mould" exhibition in art gallery "Makta", featuring miniature plastic works made through the Kalinographic technique
1996 Patronage contract signed between Plamen Hrankov and Stavri Kalinov. Studio opens in the Castle Hrankov, to be visited later in the year by Paco Rabane and Tsar Simeon II
1997 Takes part in three collective exhibitions in Switzerland
a statue of St. St. Constantine and Elena made by Stavri Kalinov awarded to the Pope John-Paul II
1998 Created portraits of famous bulgarians through the use of a special technique, upon appointment by the Future for Bulgaria foundation
12.2002 opening of the memorial “The Tree of Life”, Sofia
2005 exhibition - painting, Gallery Nike, Sofia
2005 exhibition – painting, cold ceramic, glass, Cyprus
2005 exhibition with icons in “A Festival of the Festivals “Mesembria”, Neseber
2006 was awarded with “ Golden Century” Prize, by Minister Nina Chilova
2006 exhibition in Minerva Gallery, Grand Hotel Sofia
2006 Exhibition in Brussels. It was dedicated to the entry of Bulgaria in Europe
2007 Exhibition – sculptures, in Minerva Gallery, Grand Hotel Sofia
2007 Exhibition – painting, Bulgarian Culture Institute, Berlin , Germany

Новините от днес и със задна дата