сряда, 24 април 2024 г.

ГЕРБ и ДПС свалят рекламата на хазарт от всички медии със закон

  

                            Снимка: БТА

ГЕРБ и ДПС предлагат забрана за медиите да рекламират хазарт. Законови промени в тази посока вече са внесени в деловодството на парламента, обявиха на брифинг в парламента вносителите Теменужка Петкова и Йордан Цонев.

"С Йордан Цонев днес внесохме в деловодството на Народното събрание предложение за изменение на Закона за хазарта", съобщи заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС. Петкова посочи, че измененията са продиктувани от това да бъде защитен общественият интерес.

"За никого не е тайна, че през последните три години зависимостите, свързани с хазарта, са изключително увеличени в нашето общество. Това наложи да бъдат предприети съответните мерки с цел тяхното ограничаване", коментира аргумента на вносителите Петкова.

Рекламата на хазартни игри се забранява във всички видове медии.

"Законопроектът забранява реклама в телевизии, в медии, включително онлайн, сайтове. Разрешава се реклама само върху билбордове, и то далеч от училища и други обществени сгради", обясни Цонев

Той уточни, че се разрешава реклама само и върху спортна екипировка, която не е предназначена за малолетни и непълнолетни, и в спортни зали.

"Законопроектът предвижда хазартни зали да има само в населени места с над 5000 жители", допълни заместник-председателят на ПГ на ДПС, цитиран от БТА.

Той посочи, че най-важната част от този законопроект е ограничаване на рекламата на хазартни игри.

Новините от днес и със задна дата