сряда, 24 април 2024 г.

Прокуратурата се отказва от досъдебно производство по случая с 15 - годишната Даная

  

Преди два дни дойде информация от прокуратурата, че се отказва образуването на досъдебно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров по случая "Даная" поради липса на данни за извършено престъпление. Това съобщи служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева пред БНТ.

Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на министерството за период, в който болницата е управлявана от д-р Димитров.

"Днес в 14 ч. ще се срещнем с фондация "Даная", за да чуя техните искания. Искам да чуя какво ще каже и майката на Даная, защото са направени три одитни доклада, с които се запознах внимателно. Преди 2 дни дойде информация от прокуратурата, че се отказва образуването на досъдебно производство по случая "Даная" заради липса на данни за престъпление. Със сигурност има проблеми в лечебното заведение, но, според мен, това не е по вина само на директора", отбеляза Кондева.

Постановлението за отказ от образуване на наказателно производство е на база извършена проверка и доклад от Агенцията за държавна финансова инспекция. Мандатът на директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров изтече на 23 април. От здравното министерство все още не са обявили конкурс за ръководство на спешната болница.

15-годишната ученичка Даная Кулева, която страдаше от тромбоцитопения - състояние, при което броят на кръвните клетки, участващи в кръвосъсирването, е силно занижен, почина в началото на май м.г. Тя бе приета в реанимацията на "Пирогов" с кръвоизлив и оток на мозъка, предизвикани заради заболяването ѝ и след лек удар по главата. Въпреки извършената операция, Даная изпадна в мозъчна смърт. Родителите ѝ обаче решиха, въпреки огромната мъка, да дарят органите й и да спасят други болни.

Майката Ани Стоянова обвини спешната болница за смъртта на детето си и поиска оставката на ръководителя ѝ д-р Валентин Димитров. Почернената жена не се съгласи с резултата от първата проверка на МЗ, като обвини, че в доклада има неистини. Поиска втора проверка, след която Изпълнителната агенция "Медицински надзор" съобщи, че е открила нарушения в лечението на починалото 15-годишно момиче.

Проверяващият екип е констатирал нарушение при предписването и отпускането на лекарствен продукт. Всички документи, получени от лечебните заведения в хода на извършване на първата проверка, са предоставени на сектор "Противодействие на корупцията в администрацията", отдел "Икономическа полиция" към Главна дирекция "Национална полиция".

Новините от днес и със задна дата