неделя, 6 август 2023 г.

Внимание: Бургаска община ви е подготвила капан, който ще ви струва 25 лева

 скоба

„Чиста е”. Това меме завзе социалните мрежи до степен, че всяко трето изречени в разговор по морето завършва с крилатата фраза. Дори в момента, докато пиша тези редове, доц. Ангел Кунчев обяснява, че водата в Черно море (следят я в 69 пункта по дължината на бреговата ни ивица) е най-чистата през последните 5-6 години.

Предпоставките за слагането на скоба в Бургас през уикенда са толкова добре маскирани, че чак е скандално, пише Пламен Георгиев в carmarket.bg

Аз не мога да определя дали е чиста, мъртви крави не видях, но пък ешерихията е невидима.

Също толкова невидим е капанът, който Бургаска община е поставила, за да остави онзи неприятен вкус в устата на туриста, който да го накара догодина да не почива у нас. А красивият Бургас не го заслужава.

За последния месец и половина съм за трети път в града. Харесвам го много. Има страхотни заведения, много вкусна храна (каквато в курортите по Черноморието е трудно откриваема), градината е супер, има много концерти, нощен живот и т.н. Вкусната храна ме води с двама колеги отново в Бургас, след като отскочихме до „Градина” за един тест драйв на новия VW Amarok.

Доста неща не ни харесаха там, но пък Бургас е супер. Сменяме Amarok за Multivan и след настойчиво въртене по улиците в центъра, най-после си намираме място за паркиране. Събота, 14 юни, около 13 ч. Паркирали сме малко под „Богориди”, точно до ресторант „Златната рибка”, за тези, които познават града. Буквално: центърът на Бургас.

Първата ни работа: да пуснем SMS за синя зона. Ние сме примерни граждани. Намираме знам, номер и пускаме SMS за синя зона. Получаваме моментален отговор, че не сме таксувани, защото SMS-ът ни не е приет преди началото на работното време на Синя зона. Поглеждаме знака отново и, о, чудо! През уикенда синята зона в Бургас е безплатна!

Чудесно, един добър знак, макар и минимален към туристите. На риторичния въпрос на колегата: ”А онова Audi защо го бяха закопчали”, с другия мой приятел отговаряме в един глас: сигурно е спрял където не трябва.

След един хубав и напоителен обяд, в който пропускаме сладкото за сметка на наистина хубава храна, тръгваме под слънцето и на 32-33 градуса заставаме пред нашия VW Multivan.

И, о, чудо, Бургаска община ни е сервирала десерта: предна лява гума е закичена със скоба! И тук всички страхотни впечатления заминават в боклука. „Няма да им стъпя” вече не важи само за „Аполония ризорт” или която и да е част от Южното Черноморие, а и за страхотния Бургас, който не заслужава подобно отношение.

А тук наистина говорим за отношение, което се е превърнало в епикриза за родния туризъм. Едно малко отклонение и ще се върна към есенцията на моя разказ. В петък срещу събота, 13 срещу 14 юли, разгарът на летния сезон, ние решаваме да изпием по един джин, все пак сме на „Градина”. От четирите бийч бара пред „Аполония ризорт, работи един. Трима журналисти, един барман – резултатът е в наша полза след бързото блиц интервю.

Момчето ни разказва, че и те са щели да затворят (повтарям, часът е един след полунощ) на място, което до миналата година се славеше като център на нощния живот по Черноморието. Е, сега, според бармана, туристите са с 30-40% по-малко спрямо миналата година. Дори и младите, които отиват за парти уикенд, дори и тях ги няма, решили да отидат в Гърция (пак според бармана). А той е видял 2 и 200 през последните 10 години по баровете.

На мен ми беше достатъчно един ден, за да си направя извода: след като платиш 370 лв. на вечер в споменатия вече на два пъти хотел, излизаш на плажа пред хотела и, о, чудо: 24 лева за два шезлонга и чадър.

Но много се отплеснах. Трима журналисти стоим пред заключената ни със скоба кола и се чудим защо е така, след като сме пуснали SMS, от който се разбира, че Синята зона в Бургас в събота и неделя не работи. Идват „любезните” ни домакини да свалят скобата и ги почваме. Вдигат рамене, шикалкавят и просто не знаят какво да ни отговорят. Знаете как е: „ние си вършим работа, ония в съвета решават нещата.”

А какъв е казусът: паркирали сме на паркомясто, зад което е положена синя лента на асфалта. Успоредно на нея има и зелена лента. Синя и зелена зона в едно! Какво би трябвало да ви говори на вас това?

CarMarket.bg

На нас нищо. Но ни казват, че това значи, че уикендите през летния тук важи Зелена зона, а не Синя. Объркахте ли се? Отиваме под знак, на който пише, че събота и неделя Синя зона не работи. Но намираме и знак за Зелена зона, в който се обяснява, че през летния сезон (от 1 май до 30 септември след справка в интернет) за центъра на Бургас важи Зеле зона! Хем има синя и зелена ления на асфалта (и не знаеш какво значи това), хем има знак за Синя и Зелена зона. Честито.

Не роптая срещу платената зона, аз си плащам и по 2 лева в София. Роптая срещу това, че няма как човек, който не живее в Бургас да знае какво е било в главата на тези, които са решили да направят толкова объркваща система и да не знаеш ти в Синя зона ли си, в Зелена ли си.

Но най-голямата простотия се крие в следния факт. Ако в София Синя зона струва 2 лева, а Зелена – 1 лев, то в Бургас Синя и Зелена зона струват по 1 лев! Тогава защо има два номера за изпращане на SMS, след като и на двата реално ще те таксуват с по 1 лев, а не с различна сума?!

Това за мен си е чист капан за 25 лева, които да влизат в бюджета на общината за моя и ваша сметка.

Нищо, платихме тези 25 лева и споглеждайки се заключаваме в общ глас: „Няма да им стъпим”. Просто Бургас не заслужава такова отношение.

Новините от днес и със задна дата